České volby ukázaly frustraci z politiků, Zemanův vliv poroste

Varšava/New York - Rozzlobení Češi dali ve volbách přednost „protestním stranám“ před těmi zavedenými a dali najevo znechucení z politického vývoje posledních let, domnívá se zahraniční tisk. Periodika hovoří zejména o trpkém vítězství ČSSD a Babišovi, který se stal překvapením voleb. Třeba polská Gazeta Wyborcza varuje před „mečiarismem“ a předpokládá, že hlavní slovo bude mít prezident Miloš Zeman. Většina zahraničních listů se pak domnívá, že politická krize v Česku ještě zdaleka neskončila.

Polský list hovoří o možném vzniku „politického kartelu“

„V České republice dokážou peníze a experti na veřejné mínění vyrobit politickou kariéru za pár měsíců,“ píše komentátor polského listu Gazeta Wyborcza. Naráží na úspěch strany ANO Andreje Babiše, o kterém říká: „Uvidíme, jestli bude podnikatel a majitel vydavatelství dvou vlivných deníků kráčet ve stopách Silvia Berlusconiho.“

Česko se podle listu „ocitlo na cestě k vlastní verzi orbanismu, mečiarismu či polské čtvrté republiky“. Na obzoru se rýsuje „politický kartel, v němž vláda - navenek respektující demokratické procedury - vládne tak, jako by jí stát patřil a společnost byla kusem dřeva určeným ke zpracování“.

Gazeta Wyborcza předpovídá, že komunisté nyní vstoupí do vládních salonů, což sice změní tvář země, ale sotva dosavadní praxi. Za této situace list předpovídá, že hlavní slovo teď bude patřit prezidentu Miloši Zemanovi, protože pragmatické křídlo v sociální demokracii je příliš slabé.

Polský list Gazeta o volbách v ČR
Zdroj: ČT24/Gazeta Wyborcza

Konec politické krize v Česku není ani po předčasných volbách do sněmovny v dohledu, soudí německá média. Babiš i přes svou problematickou minulost sbírá protestní hlasy rozzlobených Čechů, píše německý Der Spiegel.

České parlamentní volby vyvolaly zemětřesení, které naprosto změnilo politické prostředí," napsal deník Süddeutsche Zeitung. „Zůstává naprosto otevřené, jaká se sejde koalice, která by vytvořila vládu,“ dodal. „V Česku to po parlamentních volbách vypadá na mimořádně obtížné vytváření vlády,“ píše deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. „Po českých prezidentských volbách není řešení politické krize v dohledu,“ přidává televize ARD. „Jak bude vypadat budoucí vláda, zatím zůstává nejasné.“ Televize podotýká, že vyloučené není ani opakování voleb.

Regionu se nezamlouvá vývoj po roce 1989, míní NYT

Americký list New York Times hlásá: „České volby odrážejí nespokojenost lidí.“ „Česká republika, jejíž první prezident Václav Havel pomohl z této země po pádu berlínské zdi udělat celosvětový symbol svobody, se po skandálech s údajnými úplatky a nezákonnými odposlechy silně vzepřela proti politickému rozdělení moci,“ napsal americký list.

Václav Havel
Zdroj: Hejzlar Jaroslav/ČTK

Volby v Česku podle The New York Times přišly v době, kdy v celém regionu lidé ukazují svou nespokojenost s politickým pořádkem po roce 1989. „V Bulharsku protestují tisíce proti všudypřítomné korupci a ekonomickým těžkostem. V Maďarsku přimělo vyrazit do ulic vnímané autoritářství premiéra Viktora Orbána,“ doplnil list.

Volby nemají jasného vítěze, píše i britská BBC. Hlasování, které mělo ukončit měsíce nejistoty, tak skončilo vlastně nejistě. Analytici předpovídají, že v Česku hrozí vznik nestabilní koalice. Silnou vyjednávací pozici bude mít Babiš, dodává server.

FT: Zeman rozšíří moc

Nejasný výsledek českých parlamentních voleb ještě více posílí prezidenta Miloše Zemana, který svou moc rozšiřuje i přes omezené ústavní výsady, píše britský list The Financial Times. „Zeman, první český prezident, který vzešel ze všelidového hlasování, i přes omezená ústavní privilegia stále rozšiřuje pravomoci svého úřadu,“ poznamenal deník.

Prezident Miloš Zeman
Zdroj: Ondřej Hájek/ČTK

Slovenský tisk řeší hlavně trpké vítězství ČSSD

Slovenský tisk zmiňuje hlavně nesplněné očekávání sociální demokracie. Utrpěli vítězství a skutečným vítězem je Babiš, píše slovenský list SME. A dodává, že sestavit vládu v tomhle rozložení sil bude nanejvýš obtížné, protože strany se proti možným koalicím už dopředu vymezovaly. V podobném duchu hovoří server Aktuálně.sk, který nazval Babiše překvapením voleb.

Faktickým neúspěchem skončily volby pro vítěze ČSSD stejně jako pro „standardní pravici“. Skutečnými vítězi předčasných voleb jsou Andrej Babiš se svým ANO a Tomio Okamura se svým hnutím Úsvit. Částečně i komunisté z KSČM. Volby daly volný průchod frustraci voličů z celé politické scény. Zvítězily jejich protestní hlasy, píše se v komentáři na webu Pravda.sk.

Není divu, že Sobotku polil studený pot, glosuje španělská La Vanguardia. České volby byly protestní – trestem pro etablované politické strany. Populistická hnutí oslovila Čechy mnohem víc. Italský Il Giornale popsal úspěšného politického nováčka jako muže, který naslibuje cokoliv. Italský deník zkritizoval i nedostatek neutrality českého prezidenta a dnešní situaci shrnul do dvou slov: dekadence demokracie.

Volby v ČR zaujaly i v Palestině či Mexiku

Jak bude vypadat možná vládní koalice – na to se zaměřila ruská zpravodajská agentura RIA NOVOSTI. Informuje, které strany se do sněmovny dostaly a jaké jsou možné kombinace. Zmiňuje rovněž, že sociální demokracie neztrácí čas a s povolebním vyjednáváním začala už včera. Srbský list Novosti věnuje velký prostor Babišovi a politickému comebacku komunistů.

Situace před volbami nebyla lehká, nebude ani po volbách – tak komentují české dění v Egyptě. Výsledky předčasných voleb do sněmovny v ČR zaujaly ale i v Saúdské Arábii, Palestině či v Mexiku. Všichni si všímají těžkých povolebních vyjednávání.