Utrpěné vítězství ČSSD a záhadný Babiš

Praha – Nejvíc hlasů voličů získala sociální demokracie, trumfy teď ale má v rukou Andrej Babiš a jeho hnutí ANO. A právě jeho budoucí kroky jsou složitým rébusem nejen pro lídry politických stran, ale také pro politology a sociology, kteří povolební vyjednávání v České televizi komentovali. „Jakákoli účast ANO ve vládě se bude části jejích voličů líbit a části nelíbit,“ vysvětlil sociolog společnosti Median Daniel Prokop situaci, kdy Andrej Babiš včera účast hnutí ve vládě nejdřív vyloučil a poté připustil. ČSSD, která utrpěla poněkud nevděčné vítězství, tak čeká mimořádně složité povolební vyjednávání, shodují se komentátoři.

Vítězové předčasných voleb, sociální demokraté, začali s povolebním jednáním. V Lidovém domě se v sobotu večer sešli se zástupci komunistů. Diskutovali o uspořádání poměrů v Poslanecké sněmovně a taky o vytvoření možné koalice, zatím ale bez konkrétního výsledku. Postupně chce ČSSD oslovit všechny politické strany, které se do sněmovny dostaly, kromě ODS a TOP 09.

„Pokud se ti nejmocnější shodnou, mohli by se shodnout do měsíce,“ myslí si redaktor Aktuálně.cz Jan Němec, podle něhož těmi nejmocnějšími jsou ČSSD, KSČM a ANO. „Aby se ustavila akceschopná vláda, tak se musí stanovit sněmovní většina,“ připomněl Němec, podle něhož jde nejen o obsazení postů předsedy a místopředsedy sněmovny, ale i o personální obsazení výborů. Klíčový post předsedy by si podle Němce ČSSD ráda nechala pro sebe, na druhou stranu ho ale také může nabídnout nejsilnější opoziční straně.

Ve štábu hnutí ANO po volbách
Zdroj: ČT24/Jan Langer

Odhadnout, kdo nakonec koalici vytvoří, je podle Němce složité, vše podle něj záleží na lídrovi hnutí ANO Andreji Babišovi. Ten byl ale těsně po vyhlášení volebních výsledků účastí hnutí ve vládě značně nejistý, nejprve ji vyvrátil, jen o pár hodin později ale tvrdil, že o účasti v koalici uvažuje.

Do vlády ne? Do vlády ano? Spekuluje ANO

„Já si spíš myslím, že bude jednat o podpoře menšinové vlády,“ uvedl Němec. Pro hnutí by to bylo výhodné, protože by sice ovlivňovalo vládní rozhodnutí, na druhou stranu by ale neneslo přímou vládní odpovědnost.

„Elektorát hnutí ANO se rekrutuje jak z pravicových, tak z levicových voličů,“ upozornil Němec, podle něhož pro ANO kvůli tomu bude docela složité nezklamat část svých voličů. „Jakákoli účast ANO ve vládě se bude části jeho voličů líbit a části nelíbit,“ vysvětlil Prokop, podle něhož je účast ve vládě pro Babiše mimořádně citlivým tématem. „Andrej Babiš je pragmatický politik a bude se rozhodovat tak, aby vyšel vstříc svým zájmům,“ myslí si ale Prokop.

Proč utrpěla ČSSD vítězství? Ztratila nepřítele a je rozhádaná

„Já to vidím jako souběh několika okolností. Především ČSSD ztratila hlavního nepřítele, kterým byla Nečasova vláda. A proti nějaké imaginární polozapomenuté situaci se bojuje těžko,“ zhodnotil výsledek ČSSD politolog Pavel Šaradín. Podle něj sociálním demokratům uškodil také protest proti velkým stranám, i přesto, že byla v posledních letech v opozici. „Možná lidem vadila hlavně ta rozhádanost na politické scéně,“ myslí si Šaradín, podle něhož tak část viny padla i na ČSSD. A konečně, i podle Šaradína mohli voliči negativně vnímat také rozpory uvnitř ČSSD.

Bohuslav Sobotka a Michal Hašek
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Podle Jana Němce ČSSD značně uškodila její nejednotnost. „S příchodem Miloše Zemana na Hrad se začalo ukazovat, že se vytváří jakési hradní křídlo,“ uvedl Němec, podle něhož ČSSD také chyběl charismatický lídr.

Mitrofanov: Část voličů ČSSD si našla jiné spasitele

„ČSSD vždy měla dvojí elektorát: skutečně přesvědčení voliči sociální demokracie, kteří znají její program a není jim třeba bombasticky prodávat toto zboží. Druhé části bylo jedno, zda je to demokracie, hlavně zda je to vůbec demokracie. Záleželo jim na tom, že je to silný hráč, který splní jejich osobní přání,“ upozornil komentátor Alexandr Mitrofanov. Právě tato část voličů ČSSD tentokrát podpořila hnutí Andreje Babiše nebo Tomia Okamury. „Právě tato část šla za těmito spasiteli a vůbec nereflektovala, že je tu nějaký program,“ řekl Mitrofanov. „ČSSD skutečně ty voliče protestu ztratila,“ potvrdil Šaradin.