Konec Sobotky? Zatím jej Hašek nezlomil

Praha - Sociální demokraté sice v předčasných volbách zvítězili, ale ne tak, jak si původně mysleli. A mezi předsedou strany Bohuslavem Sobotkou a statutárním místopředsedou Michalem Haškem to vře. Poté, co se Hašek nechal slyšet, že by na místě předsedy strany po takovém výsledku voleb odstoupil, se sešlo předsednictvo strany. Po bouřlivém průběhu jednání Sobotka stále zůstává předsedou strany, nechce prý, aby strana přišla o autonomii a byla pod vlivem SPOZ. Nicméně v čele vyjednávacího týmu dneškem stanul Michal Hašek.

Sociální demokracie řeší tragický výsledek ve volbách, jde o nejhorší výsledek od roku 1992. Strana od roku 2010 ztratila téměř 150 tisíc voličů. „Sociální demokracie si své vítězství nechala sebrat Andrejem Babišem,“ komentoval v ČT povolební situaci komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk. Klíčovou roli podle něj nyní kromě Haška a Sobotky hraje i prezident Zeman. Ten si musí vytvořit v sociální demokracii mocenskou základnu, kde bude moci prosazovat své zájmy poté, co se „jeho“ strana do sněmovny nedostala. A nyní, co je v sociální demokracii situace nepřehledná, se podle politologa Lukáše Jelínka zdá, že v posledních týdnech tolik zpochybňovaný Andrej Babiš, coby lídr strany, která se dostane nejen do sněmovny, ale možná i do vlády, může být tím stabilizujícím faktorem české politiky.

Neodejdu, vzkázal Sobotka

„Dnešní usnesení, které přijalo předsednictvo sociální demokracie, pokládám za chybné. Jsem připraven vůči sjezdu sociální demokracie nepochybně vyvodit zodpovědnost. Nicméně nebudu rezignovat na základě dnešní výzvy, kterou v hlasování přijala většina členů předsednictva, protože chci na půdě sociální demokracie i nadále hájit hodnoty, kterým věřím.“

To, že situace v sociální demokracii vře, je jasné už od jara, a to i přesto, že poslední sjezd potvrdil nejen Sobotku, ale i Haška ve funkci. Podle komentátora Hospodářských novin Petra Honzejka nicméně není správné, že se nevýrazný výsledek sociální demokracie svádí jen na Sobotku. Hašek totiž tvrdí, že kampaň byla postavena jen na jednom muži (Sobotkovi) a on (Hašek) na ni měl pramalý vliv. „Tato debata výrazně oslabuje pozici sociální demokracie pro jednání o koaliční spolupráci,“ tvrdí Honzejk. S výzvou předsednictva na odstoupení Sobotky z vedení strany nesouhlasí místopředseda Lubomír Zaorálek, který odmítá strategii obětního beránka. „Výsledek byl neúspěch, ale řešení nemůže být, že se zbavíme předsedy a pojedeme dál. Tohle nemůže být poslední tečka, tohle byla pouze výzva,“ řekl pro ČT.

Scénář podle komentátora Práva Alexandra Mitrofanova:

Hašek premiérem, Babiš ministrem financí, koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL. „Otázka je, zda se někdo ptal pana Babiše, co tomu říká. Pokud by to pan Babiš odmítl, může skončit i Michal Hašek.“

  • Bohuslav Sobotka a Jiří Paroubek autor: ČT24, zdroj: ČT24
  • Poslanci ČSSD autor: ČT24, zdroj: ČT24

Sobotka a Hašek spolu bojují v podstatě od pádu Jiřího Paroubka. Ten opustil vedení strany poté, co ČSSD v roce 2010 sice zvítězila ve sněmovních volbách, nicméně nebyla schopna sestavit vládu, a do Strakovy akademie tak přišel Petr Nečas se svou ODS, Věcmi veřejnými a TOP 09.

Boj o vedení strany na sjezdu tehdy vyhrál Sobotka, který nakonec svého rivala přizval do vedení jako prvního místopředsedu. Haška totiž porazil až ve druhém kole těsně o devatenáct hlasů. Vziklý tandem Sobotka–Hašek ve vedení strany potvrdil i ostravský sjezd na jaře letošního roku. Stranické zasedání skončilo s jasným poselstvím, že oba muži jsou tým, který táhne za jeden provaz. Již tehdy ovšem Sobotka mírně ztrácel pozice, když do nejužšího vedení sociální demokracie nedokázal prosadit Jiřího Dienstbiera a jemu blízkou Alenu Gajdůškovou vyslali delegáti do předsednictva až po opakovaném hlasování.

Spor o spolupráci s komunisty

Záhy po březnovém potvrzení mandátu se Sobotka nechal slyšet, že pokud by ČSSD ve volbách zvítězila s výrazným náskokem, nezdráhá se variantě menšinové vlády s podporou KSČM. Přímou koalici s odkazem na bohumínské usnesení ovšem odmítl. Statutární místopředseda Hašek ovšem vládu opřenou o komunisty odmítal. „Netajím se velmi skeptickým názorem na spolupráci s KSČM,“ řekl Hašek v rozhovoru pro Týden už v prosinci 2012. Pokud by ČSSD měla šanci vytvořit menšinovou vládu, neměla by se podle Haška vázat jen na jeden subjekt.

Sobotka o menšinové vládě mluvil i v rámci kampaně před předčasnými volbami: „Existuje tady určitě větší programová blízkost mezi námi a komunistickou stranou než mezi námi a ODS nebo TOP 09. Předpokládám, že dohoda by byla o spolupráci na parlamentní bázi, nikoliv na bázi vládní koalice. S tím sociální demokracie nepočítá. Klíčové by byly dohody v programové oblasti,“ řekl v Interview ČT24.

  • Poslanci s Jiřím Rusnokem zdroj: ČT24 http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/50/4957/495618.jpg
  • Miloš Zeman a Michal Hašek autor: Václav Šálek, zdroj: ČTK http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/51/5072/507165.jpg
  • Miloš Zeman na návštěvě ve Znojmě autor: Šálek Václav, zdroj: ČTK http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/51/5077/507614.jpg
  • Miloš Zeman zahájil v Brně spolu s dcerou Kateřinou návštěvu Jihomoravského kraje autor: Václav Šálek, zdroj: ČTK http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/51/5072/507121.jpg

(Ne)podpora Rusnokovy vlády

Poslední spor mezi Haškem a Sobotku byla podpora či nepodpora vlády Jiřího Rusnoka. Sobotka odmítal, aby sociální demokracie dala Rusnokově vládě důvěru, naopak Hašek žádal, aby se strana za Rusnoka postavila. Nakonec sám Sobotka na předsednictvo strany přišel s tím, aby strana vyjádřila kabinetu Jiřího Rusnoka důvěru a vedení strany s jeho návrhem vyjádřilo souhlas – strana se tak postavila za vládu, která nevznikla na půdorysu parlamentních stran.

Sobotka pochází z Brna, kde také letos ve volbách kandidoval do sněmovny. Nicméně Hašek jej předběhl v množství preferenčních hlasů: dostal o tři tisíce víc než lídr kandidátky sociální demokracie Sobotka. Ve sněmovně je již od roku 1996, šéfem sociální demokracie je od března 2011. Kromě poslaneckých zkušeností zastával i funkce vládní.

Hašek ještě ve funkci mluvčího jihomoravské sociální demokracie uváděl tiskovky, na nichž býval Sobotka jako nová sociálnědemokratická tvář. Sobotka jej zase pamatuje coby tajemníka poslaneckého klubu. Oba muže dělí od sebe pět let, šest let v poslaneckých lavicích, jedno ministerstvo a jedno hejtmanství. Spojuje je naopak Jihomoravský kraj a fakt, že v politice zakotvili jako mladíci.

Sobotku přivedl do sociální demokracie zájem o politiku a strana jej posléze vyslala do sněmovny. Hašek přišel do strany přes Zdeňka Koudelku, příznivce prezidenta Zemana, který neúspěšně kandidoval na ústavního soudce. Do Prahy si jej pak vzal Zdeněk Škromach jako tajemníka poslaneckého klubu, když sám po odchodu Stanislava Grosse do čela ministerstva vnitra stanul v čele frakce.

A jaké byly zisky ČSSD ve volbách?

  • 2002 30,20 %
  • 2006 32,32 %
  • 2010 22,08 %
  • 2013 20,45 %