Rusnokův kabinet plánuje i po volbách personální změny

Praha - Po předčasných volbách bude možná i měsíce dál vládnout úřednický kabinet Jiřího Rusnoka. Premiér v demisi České televizi vzkázal, že vláda na své politice nebude měnit nic podstatného - ani poté, co ve volbách neuspělo pět ministrů, kteří kandidovali za Zemanovce. Někteří členové vlády jsou dál připraveni dělat personální změny.

Pražský volební lídr Zemanovců a ministr dopravy v demisi Zdeněk Žák je nejaktivnějšm členem Rusnokovy vlády. Udělal už desítky personálních změn a hodlá svůj resort měnit i po neúspěšných volbách. „Ministerstvo řídím podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. To znamená, že se budu chovat úplně stejně,“ podotkl Žák.

Naplno chce vládnout i ministr zemědělství v demisi Miroslav Toman, který neprošel do sněmovny v Ústeckém kraji. Ten připustil, že by mohl po volbách dokončit výběr nového šéfa Lesů České republiky. „Pokud ten člověk bude splňovat veškerá odborná kritéria, tak si umím představit, že ho budu jmenovat do funkce,“ konstatoval Toman. Volby příliš neovlivní politiku vlády ani podle premiéra v demisi Jiřího Rusnoka. „My se jako vláda musíme přizpůsobit vývoji situace. Budeme normálně fungovat jako doposud,“ prohlásil.

Zdeněk Žák
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Zemanovci ve volbách propadli

Ve volbách neuspělo celkem pět ministrů Rusnokovy vlády, kteří kandidovali za Zemanovce. Kromě Žáka a Tomana ani ministr pro místní rozvoj František Lukl, ministr práce František Koníček a ministr vnitra Martin Pecina. Lukl, Koníček i Pecina chtějí po volbách dělat už jen ty nejnutnější kroky. „Já už nechci nic prosazovat. Až se zformuje nějaká většina, zeptám se budoucího ministra, s čím chce ještě pomoci. To je vše. Já už budu jen ministerstvo udržovat v chodu,“ konstatoval Pecina.

Zatímco většina ministrů Rusnokovy vlády podporu od voličů nedostala, prezident Miloš Zeman Rusnokův kabinet pochválil. Podle prezidenta vláda svou politikou podpořila růst ekonomiky. „Opatření, která směřují především k posílení investic, zvýšila minimální mzdu, zvýšila platby za státní pojištěnce,“ poznamenal Zeman.

Zřejmě nejdůležitějším úkolem vlády bude předložení státního rozpočtu do nové sněmovny. Ta by se jím mohla začít zabývat na přelomu listopadu a prosince.

Plány Rusnokovy vlády (zdroj: ČT24)