Na R35 shořel autobus, cestující se zachránili

Olomouc - Velké drama zažilo víc než čtyřicet lidí, kteří v noci cestovali autobusem po silnici R35 ve směru na Olomouc. Autobus během chvíle zachvátily plameny a zcela ho zničily. Cestujícím i řidičům se podařilo včas utéct. Šlo o cizince, kteří měli namířeno z Krakova do Prahy. Škoda se vyšplhala na 1,2 milionu korun. Proč začalo hořet, se zatím neví. Mohlo jít o technickou závadu.

Požár zasáhl autobus kolem desáté večer v blízkosti sjezdu na Velký Újezd. Oheň během chvíle prošel i přes protihlukovou stěnu až na sousedící pozemek, kde zachvátil keře a část stromů. „Všech dvaačtyřicet cestujících a dva řidiči, všichni cizí státní příslušníci, vyvázli bez zranění. Hasiči jim poskytli náhradní přepravu hasičským autobusem do obce Staměřice,“ uvedl mluvčí hasičů Zdeněk Hošák. Lidé tam podle něj měli zajištěno přenocování před dojezdem náhradního spoje. Na místo byl také povolán psycholog hasičů, mezi cestujícími bylo i sedm dětí.

Příčina rozsáhlého požáru se i nadále vyšetřuje. „Jedna z možných variant se jeví technická závada v motorové části autobusu,“ doplnil mluvčí. Dodal, že škoda bude ještě vyšší po vyčíslení ohořelých svodidel, protihlukové stěny a škody na soukromém pozemku.

Během požáru byla doprava odkláněna po souběžné komunikaci a poté se ji podařilo částečně zprovoznit. Podle krajského policejního mluvčího Josefa Bednaříka byla silnice ráno plně průjezdná v obou směrech, zhruba na hodinu byl však provoz ještě zastaven kvůli odklízení ohořelého torza autobusu.