Vítkov, diplomaté, armáda, věnec v zastoupení - Zemanův 28. říjen

Praha – Prezident Miloš Zeman má za sebou premiérový program spojení s oslavami 28. září. Při odpoledním kladení věnců k soše T. G. Masaryka ho jako tradiční součásti oslav zastoupil kancléř Vratislav Mynář. Důvodem prezidentovy absence byla snaha ulehčit mu náročný prezidentský program před večerním státním vyznamenáním. Po pietním shromáždění na Vítkově se Zeman odpoledne na Hradě setkal se zástupci zahraničních diplomatických sborů, jmenoval devět nových generálů a zúčastnil se i přísahy nových vojáků.

Na státní svátek 28. října si vysokou hodnost odnášejí veteráni druhé světové války Alexandr Beer a Jaroslav Klemeš, ale také třeba policejní prezident Martin Červíček nebo vrchní šéf hasičského záchranného sboru Drahoslav Ryba. Zeman už se dopoledne zúčastnil armádního shromáždění na Vítkově, večer jej také čeká první udělování státních vyznamenání.

Do hodnosti generála jmenoval prezident také náčelníka Vojenské kanceláře prezidenta republiky Zdeňka Jakůbka, šéfa vězeňské služby Petra Dohnala, velitele Velitelství výcviku - Vojenské akademie Jána Kožiaka, velitele vzdušných sil Libora Štefánika a ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace Iva Schwarze.

Zeman při jmenování uvedl, že policisté ani hasiči už nemusejí litovat, že nemají ve svém čele generála. O to víc prý těmto složkám přeje, aby svou práci vykonávaly ještě intenzivněji. Srdečné bylo setkání Zemana zejména s veteránem Beerem. Beer současného prezidenta začátkem roku podpořil proti jeho rivalovi ve finále prezidentské volby Karlu Schwarzenbergovi. Zeman řekl, že lituje, že nemůže Beerovi dát nejvyšší vyznamenání České republiky, Řád bílého lva. Beer už jej totiž získal loni. 

Generály do hodností jmenuje prezident obyčejně dvakrát ročně. Na květnové výročí konce druhé světové války a u příležitosti vzniku samostatného Československa.

  • Veterán Alexandr Beer autor: Roman Vondrouš, zdroj: ČTK
  • Libor Štefánik přebírá dokumenty ke jmenování generálem autor: Roman Vondrouš, zdroj: ČTK

První polovina oslav patřila tradičně Vítkovu

Oslavy vzniku samostatného státu dnes zahájil pietní akt na ploše před Národním památníkem na Vítkově. Představitelé z řad politiků, aktivní armády nebo válečných veteránů zde položili věnec k soše Jana Žižky z Trocnova a uctili minutou ticha vojáky, kteří zahynuli v bojích o československý stát. Slavnostní přehlídce přihlížel prezident Zeman a nenechali si ji ujít třeba premiér v demisi Jiří Rusnok, šéf resortu obrany Vlastimil Picek, předseda horní komory Milan Štěch nebo pražský primátor Tomáš Hudeček.

Štěch také vystoupil s hlavním proslovem během slavnostního shromáždění v hlavním sále vítkovského památníku. Hovořil hlavně o odkazu prvního československého prezidenta T. G. Masaryka. Mimo jiné vzkázal, že budoucí vláda by měla iniciovat vznik dlouho plánované Masarykovy knihovny, která má sloužit hlavně badatelům a studentům. Zdůraznil také, že Češi by měli být hrdí na své kořeny podobně jako mnozí krajané v zahraničí.

Štěch se ale pozastavil i nad současnou politickou situací. „Jako každá volební kampaň byla i tato rozbouřená. Za první republiky to nebylo jiné, po volbách si ale byli vůdci schopni sednout za stůl a najít nejlepší řešení pro republiku,“ zmínil na závěr proslovu.

Odpoledne na Hradčanském náměstí slavnostně přísahalo věrnost téměř 350 nových vojáků. Prezident ocenil hlavně závazek vojáků sloužit vlasti. Připomněl jejich zásah při povodních a také vojenské mise v zahraničí.