Čeští chemici přišli s „pastičkou“ na nádory. Chvíli ale potrvá, než sklapne

Praha – Odborníci na chemii z českých výzkumných institucí zúročili svou píli ve výzkumu prevence některých obtížně léčitelných nemocí. Přišli s nápadem sestavit v laboratorních podmínkách umělé části DNA, které by mohly zablokovat například počátky zhoubných nádorů. Podrobnější informace na stránkách AV ČR.

Chemici z Akademie věd ČR, Karlovy univerzity a brněnského CEITEC přišli na to, že umělá část DNA k sobě dokáže připoutat škodlivé bílkoviny ještě předtím, než v těle můžou začít působit. Část laboratorně vytvořené genetické informace tak představuje potenciální bariéru třeba proti rakovinotvornému procesu. Michal Hocek z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR to přirovnává k molekulární pastičce, která se nastraží, a když k ní doputuje daný protein, rozpozná danou sekvenci, sklapne a bílkovina už nemůže pryč.

„Od praktického využití jsme ještě velmi daleko, protože jsme zatím pouze vyvinuli princip vychytávání proteinů,“ dodal Michal Hocek. Mezi dneškem a úspěšnou aplikací do praxe ještě vězí řada roků ladění, ověřování a testů, které musí vyloučit případnou škodlivost pro organismus. O významu objevu ale svědčí i článek v prestižním odborném časopise Angewandte Chemie International Edition.

Umělou DNA proti rakovině (zdroj: ČT24)
Vydáno pod