Kubičko: 'Kindermanagement' zabředl do nešťastných sporů

Praha – Nově zvolené poslance ČSSD čeká schůze, na které budou volit vedení svého klubu. Někdejší předseda klubu Jeroným Tejc při dnešní volbě bude mít nejspíš protikandidáta: mluví se o Lubomíru Zaorálkovi ze Sobotkova křídla strany. Poslanci se také budou zabývat situací ve straně: předseda Bohuslav Sobotka se rozhodl pokračovat v povolebním jednání na vlastní pěst přesto, že ho předsednictvo vyškrtlo z vyjednávacího týmu, výzvu k rezignaci odmítl. „To, že se ty dvě osobnosti v čele sociální demokracie nedokážou dohodnout, je pro český politický systém i pro výsledky voleb katastrofální,“ myslí si komentátor Českého rozhlasu Radko Kubičko.

Podle Kubička má místopředseda ČSSD Michal Hašek ve straně sice větší podporu, snaha o odstranění Sobotky byla podle něj ale provedena nešťastně. „Je velice nešťastné, když předseda vystupuje proti rozhodnutí někoho jiného a zároveň, když ve vyjednávacím týmu není předseda,“ uvedl Kubičko. „Možná by se po volbách měli sejít přímo předsedové stran,“ dodal.

„Když sociální demokracii převzal tento 'kindermanagement', tak to nemohlo dopadnout dobře,“ poukázal Kubičko také na pro vrcholovou politiku poměrně nízký věk dvou v současnosti nejsilnějších mužů ČSSD.

„Jestliže Hašek sázel na to, že Sobotka odstoupí, tak to je velice slabé, pokud nemá v zásobě i něco jiného,“ myslí si Kubičko. „Ať už si o panu Sobotkovi myslíme cokoli, je to zvolený předseda a tvář ČSSD, neměl by v povolebním vyjednávání chybět,“ dodal Kubičko, který také upozornil, že situace současné ČSSD je jiná, než když z postu předsedy odstoupil Jiří Paroubek. Navíc potenciální koaliční partneři nemají problém se Sobotkou vyjednávat. „Jiří Paroubek odešel ve chvíli, kdy bylo jasné, že nebude mít parlamentní většinu,“ připomněl komentátor Jindřich Šídlo a dodal, že i přes to se dodnes v ČSSD mluví o tom, že Paroubek odstoupil moc brzy.

Dvojka, která je lídrem, proti talentu, který udělal krok vedle

„Faktem je, že Sobotka není dobrý lídr, to jsme říkali už od jeho zvolení. Sobotka byl dobrou dvojkou ČSSD, ale po jeho zvolení předsedou se mu strana rozpadla,“ hodnotí stále ještě současného předsedu ČSSD Kubičko. Naopak Hašek podle něj za deset let od vstupu do vrcholové politiky udělal obrovský pokrok. Hašek podle něj má větší vhled do fungování sociální demokracie, na druhou stranu ale udělal chybu, když se postavil více za prezidenta Zemana než za svou vlastní stranu. „Jinak je bezesporu politický talent a beze všeho na Sobotku jako lídra má,“ zhodnotil Haška komentátor.

„Myslím si, že to řešení může být docela překvapivé, že to nemusí být žádný z nich,“ upozornil Jindřich Šídlo na to, že se v současné rozhádané situaci se do čela ČSSD může dostat mnoho jiných kandidátů.

Kdo povede největší poslanecký klub?

Otázkou zůstává, zda poslanci podpoří předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku ve vyjednávání o budoucí koalici. Stanovisko poslanců však pro šéfa strany rozhodující nebude, Sobotka uvedl, že i když ho klub nepodpoří, chce v povolebním vyjednávání pokračovat. „Pro mě to neznamená nic jiného, než že se musí počkat na jednání ústředního výkonného výboru o tom, kdo povede ČSSD. Doufám, že Hašek a Tejc nebudou rozbíjet poslanecký klub ČSSD,“ řekl Bohuslav Sobotka.

Předseda ČSSD Sobotka dnes svolal na 10. listopad jednání ústředního výkonného výboru strany, na kterém by se mělo rozhodnout o jeho setrvání ve funkci. Již tento čtvrtek se k jednání o napjaté situaci ve straně sejde grémium ČSSD, kde si Sobotka udržuje převahu. Tu ale ztratil v předsednictvu, které ho v neděli poměrem 20 ku 13 vyzvalo k odchodu. Kromě hlasování o tom, zda má stranu nadále vést Sobotka, se dá očekávat i hlasování o dalších členech jejího vedení, zejména Haškovi.

Podle prvního místopředsedy sociálních demokratů Michala Haška by ale Sobotka měl respektovat jak předsednictvo, tak poslance. „To, že teď říká, že rozhodnutí většiny předsednictva je puč, mne mrzí,“ uvedl Hašek. „Situace v ČSSD je neudržitelná,“ upozornil Šídlo na to, že sociální demokraté mají největší sněmovní klub, jehož rozpad by znamenal naprostou fragmentaci Poslanecké sněmovny.

Michal Hašek a Miroslav Kalousek
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Kritika přichází i od možných koaličních partnerů

Nad situací v ČSSD se podivují představitelé dalších stran, kteří by se sociálními demokraty měli jednat. Předseda ANO 2011 Andrej Babiš upozornil, že se mu ozvali zástupci obou frakcí. „Musí si to vyjasnit. Není možné, abychom jednali s dvojí ČSSD,“ poznamenal Andrej Babiš. ANO však chce s vyjednáváním počkat do středy, kdy si jeho poslanci rovněž zvolí vedení klubu. Vyjasnění situace v ČSSD požaduje také předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, který se před vyjednáváním chce setkat jak se Sobotkou, tak s Haškem. Jednotná ČSSD by právě spolu s ANO a lidovci měla 111 křesel.

  • „Je jejich odpovědností, zda budou myslet na vnitrostranické půtky, nebo na to, co je potřeba pro tento stát,“ řekl předseda KSČM Vojtěch Filip.
  • „Situace v ČSSD je předpokládatelná. Jinak to nemohlo dopadnout. Pokud znáte pana prezidenta, tak pokud si vzal do hlavy, že budou volby v květnu společně s volbami do Evropského parlamentu, tak volby budou v květnu,“ poukázal zase na vliv Miloše Zemana senátor Jaroslav Kubera (ODS) .

„Andrej Babiš je v situaci, kdy bez něj nelze rozhodnout prakticky nic. Nelze bez něj sestavit vládu, pokud by do ní nebyl přizván Tomio Okamura. A to nikdo normální neudělá,“ myslí si Šídlo.

Vydáno pod