Bém při příchodu k soudu: Na Opencard bude jednou Praha pyšná

Praha – U Městského soudu v Praze vypovídal v roli svědka bývalý primátor metropole Pavel Bém v kauze kolem pražské karty Opencard. Obžaloba viní pětici někdejších magistrátních úředníků v čele s bývalým šéfem odboru informatiky Ivanem Seyčkem z toho, že v letech 2006 a 2007 uzavřeli pro Prahu nevýhodné smlouvy, čímž městu způsobili škodu v řádu desítek milionů korun. Bém dorazil na jednání soudu se zpožděním, v rychlém rozhovoru pro ČT prohlásil, že projekt elektronické karty považuje za dobrý a že jednou bude na Opencard Praha pyšná. Před soudem pak prohlásil, že projekt nebyl předražený a že městu nevznikla žádná škoda.

„Sám jsem zvědav, jak řízení dopadne. Budu respektovat rozhodnutí soudu, jak také jinak, žijeme v demokratické společnosti,“ řekl pro ČT Bém v reakci na otázku, co říká na to, že jeho bývalí podřízení se kvůli kartě zodpovídají před soudem.

Podle Bémových slov projekt ve srovnání s obdobnými v zahraničí i jinde v ČR a s ohledem na charakter Opencard předražený nebyl. „I s ohledem na to, kolik se za něj platí dneska, 7,5krát víc, si myslím, že tehdy jsme za něj zaplatili adekvátně,“ tvrdí bývalý primátor.

O chvilku později pak soudu sdělil své přesvědčení o adekvátnosti nákladů na realizaci Opencard. „Nesdílím kritiku, že projekt stál příliš mnoho,“ prohlásil Bém. O projekt se prý začal zajímat až v roce 2009, kdy se začalo veřejně hovořit o jeho údajném předražení. „Nejsem si vědom, že by došlo ke škodě,“ odpověděl pak na otázku státní zástupkyně Dagmar Máchové, jak si vysvětluje, že se pětice jeho bývalých podřízených ocitla před soudem.

Pavel Bém u soudu: "Já jsem si z toho vyvodil úplně maximální možnou zodpovědnost dle mého názoru. V okamžiku, kdy jsem zjistil, že v projektu jsou problémy, tak jsem ty problémy odstranil a hlavní město to nestálo ani jednu korunu."

Zda karta vyšla levně, či draze musí podle Béma rozhodnout soud. „Samozřejmě jsem byl politicky odpovědnou hlavou města, ale já jsem projekt Opencard nikdy neřídil,“ zdůraznil. Podle něho obecně nese odpovědnost za předkládané materiály jejich zpracovatel, popřípadě ten, kdo materiály předložil radě města.

Bém řekl, že kartu Opencard, která měla mít podle plánů více než 30 funkcí, ale nyní slouží především jako tramvajenka či průkazka do knihovny, používá velmi zřídka. Bém se po odchodu z politiky vrátil ke své původní lékařské profesi. S návratem do politiky prý v současné situaci nepočítá.

Bém se označil za laika při posuzování projektu, který důvěřoval odborníkům doporučujícím realizaci. „Zdá se, že tady není nikdo, kdo by se hlásil k věcné odpovědnosti za projekt,“ reagoval předseda trestního senátu Alexander Sotolář s tím, že za laiky se označili jak téměř všichni členové hodnotící komise, tak i příslušní odpovědní radní.