Stále víc řidičů jezdí bez dálniční známky, riskují pokutu až 5 tisíc

Praha - Počet řidičů, kteří riskují a jezdí na placených silnicích bez známky, stále roste. Celníci a policisté přistihli za prvních devět měsíců roku více než 100 aut denně. Za celý loňský rok jich bylo asi 43 tisíc.

„Nevšimli si, že jedou po zpoplatněném úseku nebo si chtěli dálniční známku zakoupit, ale zrovna na benzinové stanici nebyla,“ popisuje nejčastější výmluvy na chybějící známku mluvčí Generálního ředitelství cel Martina Kaňková.

Za jízdu po dálnici načerno přitom může řidič na místě dostat pokutu až pět tisíc korun. V případě správního řízení dokonce až 100 tisíc korun. V průměru ale platí daleko méně - 730 korun. Pokutu může řidič dostat i za špatně vylepenou dálniční známku. Ta má na čelním skle svoje pevné místo - z pohledu řidiče pravý dolní roh. Řidič u sebe také vždy musí mít kontrolní ústřižek.

Cestování bez dálniční známky v Událostech ČT (zdroj: ČT24)

Dálniční známku musí mít i ti, kteří chtějí využít rychlostní silnici mezi Karlovými Vary a Chebem. Řidičům se ale nelíbí, že by si měli známku za 1 500 korun kupovat kvůli 40 kilometrům. Kraj už kvůli tomu dříve vyzval ministerstvo, aby na úseku poplatek zrušilo. Resort ale o výjimce neuvažuje. Na ministerstvu nepochodil ani nápad na vznik krajských dálničních známek, které by byly podstatně levnější a platily vždy jen v daném regionu.