Novou šéfkou rady ÚSTR je Benešová

Praha - Novou předsedkyní rady Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) se stala její členka Emilie Benešová. Nahradila Petrušku Šustrovou, které dnes skončil pětiletý mandát. Benešovou zvolila rada ústavu většinou hlasů přítomných. Úkolem ÚSTR je podle zákona zkoumat nestranně komunismus a nacismus.

Benešová (1957) je členkou rady ÚSTR od loňského roku, kdy ji zvolil Senát. Pracuje v Národním archivu jako archivářka, vedoucí oddělení foto, fono a kinodokumentů a služeb veřejnosti. Zabývá se archivním zpracováním dokumentů a metodikou archivního zpracování, historií fotografie a kinematografie. V rámci své specializace řeší problematiku bezpečnostního snímkování archiválií a digitalizace. Je absolventkou Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze, obor archivnictví – dějepis.

Benešová patřila ke kritikům odvolaného ředitele Daniela Hermana. Rada ho letos odvolala z funkce, protože nebyla spokojena s jeho prací. Odvolání Hermana vyvolalo rozepře, kritizovala to hlavně ODS a obvinila ČSSD, že chce ústav ovládnout. Sociální demokraté to ostře odmítali a naopak tvrdili, že ODS využívá ústav k politickým bojům. Rada, která Hermana odvolala, zdůrazňovala, že motivem nebyly politické důvody.

Po odchodu Šustrové bude mít rada pět členů, má jich mít sedm. Kdo bude místo ní novým členem rady, rozhodne až nová sněmovna, která bude kandidáta vybírat. Senát pak na její návrh bude radního ÚSTR volit. Sněmovna začne fungovat poté, co se ujmou funkcí noví poslanci.

Instituci, pod niž spadá i Archiv bezpečnostních složek, provázejí od jejího vzniku pře mezi pravicovými a levicovými politiky i pnutí uvnitř instituce. ÚSTR po Hermanovi vede přechodně ředitelka Pavla Foglová, instituce již vypsala výběrové řízení na jejího nového šéfa, který se má funkce ujmout příští rok.