Úhradová vyhláška je protiústavní, konstatoval ÚS. Ponechal ji ale v platnosti

Brno – Ústavní soud prohlásil letošní úhradovou vyhlášku ministerstva zdravotnictví za protiústavní. I přes své rozhodnutí ji ponechal v platnosti do konce příštího roku. Pokud by ji zrušil ihned, mohl by ohrozit zdravotnictví i pacienty. Příští vyhláška z dílny ministerstva už ale názor soudu musí vzít v potaz. Nemocnice v tomto roce trápí obří dluhy a milionové výdaje krajů na jejich záchranu, některé se dokonce potýkají s existenčními problémy. Ředitelé se shodují, že hlavní příčinou je právě úhradová vyhláška. Návrh na zrušení důležitého předpisu podala skupina 39 senátorů napříč politickým spektrem zastoupených Alenou Dernerovou (Severočeši.cz).

Ústavní soud shledal podle generálního sekretáře Iva Pospíšila rozpor vyhlášky s ústavou v několika ohledech. „Snížení úhrad z 1,2 koruny za bod na 30 haléřů za bod je natolik enormní, že se týká již jádra práva podnikat a vykonávat ekonomické aktivity… Současně skutečnost, že je poskytovatel nucen vážit, zda za sníženou úhradu poskytne péči, nebo ne, ohrožuje poskytování zdravotní péče a je tudíž v rozporu i s právem na ochranu zdraví pacientů,“ shrnul pro Českou televizi hlavní body nálezu sekretář ÚS. Dodal, že protiústavních momentů shledala nejvyšší právní autorita ve vyhlášce vícero.

Vyhláška stanovuje hodnoty bodu, výši úhrady regulační omezení pro rok 2013. Na základě předpisu pojišťovny platí nemocnicím a lékařům, pokud se jim nepodaří dohodnout jinak. Nerovnost vyhlášky viděli senátoři například v tom, že při překročení nasmlouvaného množství péče zaplatí pojišťovny lékařům jen část peněz. Podle ústavních soudců to skutečně není vhodné řešení, protože vyhláška v tomto případě nerozlišuje, zda je překročení objemu péče důsledkem plýtvání, anebo má reálné příčiny. Za hranici snižování úhrad, pod kterou nelze jít, považuje Ústavní soud to, že sazba bodu by se neměla dostat pod hranici nákladů.

Generální sekretář ÚS Ivo Pospíšil o úhradové vyhlášce (zdroj: ČT24)

Proti ústavě jde vyhláška i ve sféře neodkladné péče

Také snižování úhrady za neodkladnou péči shledal ÚS protiústavní. Pokud nemá poskytovatel sjednánu smlouvu s příslušnou pojišťovnou pacienta, dostane při poskytnutí péče uhrazeno pouze 70 procent výše, kterou by obdržel smluvní poskytovatel. Podle Pospíšila jde o diskriminační opatření, staví se tedy proti ústavou garantovanému právu podnikat.

Okamžité zrušení vyhlášky by mohlo přinést nestabilitu

ÚS úhradový předpis nezrušil, platí podle jeho verdiktu až do konce tohoto roku. „Právní jistota a stabilita financování pro letošní rok byla větší hodnotou než to, že by Ústavní soud přikročil k derogaci (zrušení právního předpisu) a vystavil poskytovatele i pacienty riziku, že po určitou dobu nedostanou zaplaceno vůbec, pokud by právní úprava neexistovala,“ řekl ČT generální sekretář soudu.

Mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý: „Vše nasvědčuje tomu, že v praxi se rozhodnutí soudu našich klientů nedotkne a do vztahů s poskytovateli nezasáhne.“

Prezident České lékařské komory Milan Kubek: „Chci jednat s panem ministrem Holcátem i řediteli pojišťoven, aby pojišťovny za letošní rok regulační srážky alepsoň neuplatňovaly. Protože lékaři, kteří neupřednostnili svůj ekonomický zájem nad zájmy svých pacientů, by za tento svůj postoj neměli být sankcionováni.“

Regulace půjdou jinou cestou, jsou ale nezbytné, míní Leoš Heger

Bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) v rozhovoru pro ČT připomněl, že vyhláška z valné většiny vytýkaných bodů pouze „replikovala“ vyhlášky vydávané někdy od roku 1997. Podle něj zdravotnický systém nemůže existovat bez regulací. „Snížení o 30 procent, které citoval Ústavní soud, má zamezit vývoji z roku 1995, kdy bez regulací náš systém téměř zbankrotoval. Regulace se tedy budou muset řešit jiným způsobem,“ zdůraznil. Sám prý ještě v pozici ministra oproti stávajícím platbám za úhradový bod zamýšlel směřovat spíše k systému úhrad za diagnózu.

Letošní úhradová vyhláška snížila úhrady pojišťoven nemocnicím pod úroveň roku 2011. Třetina zdravotnických zařízení se po třech čtvrtinách roku potácí na pokraji bankrotu, vážné problémy mají například ty nemocnice, které od roku 2011 modernizovaly své vybavení a na jeho provoz teď potřebují více peněz. Vyhláškou se zabývala vláda Jiřího Rusnoka, nezměnila ji však. „Úhradovou vyhlášku pro letošní rok už měnit nelze,“ zdůvodnil premiér status quo. Odbory však kvůli vyhlášce před třemi týdny vstoupily do stávkové pohotovosti.