Zeman znovu v nemocnici, krev v koleni ho z lůžka pár dní nepustí

Praha - Prezident Miloš Zeman musel ráno do nemocnice v pražském Motole kvůli poraněnému koleni, večer se sem opět vrátil. Přestože ráno podle doktorů nešlo o nic vážného, nyní šéf lékařského konzilia a ministr zdravotnictví Martin Holcát uvedl, že po pádu na kloub má prezident krev v koleni. Lékaři mu doporučili zrušit plánované zahraniční cesty a strávit pár dní na lůžku. Zeman bude patrně několik dní jezdit na vozíčku, později chodit i berlích, odhaduje Holcát.

Holcát rovněž neví, zda Zeman v Motole nebude muset zůstat až do čtvrtka. „Uděláme mu ještě neurologické přešetření,“ řekl ministr. Zeman byl dnes odpoledne na prezidentském zámku v Lánech. Když tam dorazilo lékařské konzilium, byl Zeman kvůli bolesti v koleni pod vlivem tišících prostředků. „Vypadal dobře, komunikoval, akorát byl kvůli lékům spavější,“ dodal Holcát.

Zemanovy aktuální problémy podle něj nesouvisí s cukrovkou, kterou prezident trpí. Nejsou spojeny ani s popíjením alkoholu, který konzilium hlavě státu zakázalo. Diabetikům se ale podobná zranění hůře hojí, podotkl ministr. Kvůli riziku trombózy Zeman dostává slabší léky na ředění krve.

Martin Holcát
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK

Poté, co bude propuštěn do domácího ošetřování by měl prezident zůstat pár dní v klidu a příliš se nehýbat. Později asi bude nějakou dobu chodit o berlích. „Řídit zemi ale může i na vozíčku,“ dodal Holcát. Podle ministra zdravotnictví chce skupina lékařů využít Zemanův pobyt v nemocnici k řadě dalších vyšetření. Hlava státu se totiž lékařským zařízením spíše vyhýbá, řekl. Zeman by měl absolvovat interní a neurologické vyšetření. Lékaři chtějí také zkontrolovat celkový stav prezidenta.

Kvůli cukrovce má prezident problémy s chůzí

Sbor 12 odborníků na prezidenta dohlíží pravidelně jednou měsíčně, prezident totiž trpí kvůli lehčí formě cukrovky chronickými nervovými potížemi (diabetická neuropatie). Špatně proto cítí nohy od kotníků dolů. Obtíže jsou podle lékařů trvalé a očekávat se dá minimální zlepšení, zastavit vývoj se podle nich ale do určité míry dá. 

Zeman si již déle stěžuje na problémy s palcem. „Na chůzi není stabilita. Jde o senzitivní složku postižení. Nohu necítíte, můžete se zranit a necítíte to,“ řekl fyzioterapeut Pavel Kolář. Proto mu lékaři omezili alkohol na „nejvyšší možnou míru“, smí deci vína nebo třetinku piva denně, kouření musí snížit ze 40 cigaret na polovinu. Prezident má také zlepšit životosprávu – doporučené má vycházky a plavání a měl by držet dietu.

Události o zdraví prezidenta Zemana (zdroj: ČT24)
Vydáno pod