Senát schválil nominaci Suchánka na ústavního soudce

Praha – Senát schválil nominaci Radovana Suchánka na ústavního soudce, v tajné volbě pro něj zvedlo ruku 38 ze 65 přítomných senátorů. Odborník na ústavní právo a právní poradce ČSSD tak bude vůbec nejmladším ústavním soudcem. Suchánek senátorům slíbil, že v případě zvolení skončí členství v ČSSD. Uvedl také, že nebude rozhodovat v kauzách, v nichž by mohl být napadán pro podjatost.

Reagoval tak na obavy předsedy ústavně-právního výboru Miroslava Antla (za ČSSD) nebo bývalé ústavní soudkyně Elišky Wagnerové (za SZ), že s ohledem na své dosavadní působení nebude dostatečně objektivní. Wagnerová poukázala na to, že Suchánek zastupoval ČSSD při projednávání její ústavní stížnosti na církevní restituce a před volbou své budoucí kolegyně Kateřiny Šimáčkové shromáždil jen její nekritické názory na toto téma. Zmínila také, že svého kritika z řad studentů práv Karlovy univerzity označil za podporovatele ODS a člena křesťanské organizace YMCA.

Kritici vyčítali Suchánkovi také nedostatek justiční praxe. „Praxe pana kandidáta je ryze teoretická a konzultační,“ uvedl například Antl. Justiční praxe ale není pro soudce Ústavního soudu podmínkou, podotkl Suchánek. Odkazoval se na své působení v akademické sféře, v exekutivě i v advokacii.

Zemanova kandidáta se naopak zastal předseda senátorů ČSSD Petr Vícha, podle něj nemá Suchánek žádné charakterové či morální pochybení. „Ne každý, kdo je - ve světle těch minulých dní - sociální demokrat nebo hájil někdy barvy sociální demokracie, musí být lump,“ poznamenal Vícha s poukazem na povolební pnutí ve své straně.

Svého někdejšího náměstka pro legislativu hájila i bývalá ministryně zdravotnictví Milada Emmerová (ČSSD). „Já jsem se o něho mohla stoprocentně opřít. Doktor Suchánek je člověk férový,“ uvedla mimo jiné.

Ještě před dnešním jednáním doporučily jeho jmenování oba senátní výbory, které se nominací zabývaly. I když v ústavně-právním výboru dostal jen nejtěsnější většinu. „Mě především těší pocta, kterou projevil jednak pan prezident nominací do Ústavního soudu, a samozřejmě také to, že jsem dokázal přesvědčit většinu senátorů o tom, že bych tuto funkci dokázal odpovědně zastávat,“ uvedl Suchánek po svém zvolení. Členství v ČSSD prý ukončí během dneška či zítřka, jakmile bude doručen příslušný dopis.

Prezident Zeman navrhl Suchánka do Ústavního soudu v září, jeho nominaci konzultoval s předsedou soudu Pavlem Rychetským. Suchánek u Ústavního soudu vystřídá Dagmar Lastoveckou, které před zhruba dvěma měsíci vypršelo funkční období. Podle původního prezidentova plánu ji měl nahradit šéf Městského soudu v Praze Jan Sváček. V srpnu ale jako kandidát na ústavního soudce neuspěl. ČSSD mu například vytýkala kontakty s kontroverzními osobami, třeba podnikatelem Tomášem Hrdličkou.

Čtyřicetiletý Radovan Suchánek je absolventem Právnické fakulty Univerzity Karlovy, kde od roku 2000 pracuje jako odborný asistent. V minulosti podle svého profesního životopisu působil jako poradce ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha a ministryně zdravotnictví Milady Emmerové. Letos v červnu se podílel na zastupování ČSSD u Ústavního soudu při jeho rozhodování o církevních restitucích. Škromachovi jako místopředsedovi Senátu radí i nyní. Suchánek je také koncipientem v Advokátní kanceláři Petržílek.