Na silnicích umíralo méně chodců i cyklistů, podzim je však rizikový

Praha – Policejní statistiky ukázaly dobrou zprávu, od počátku letošního roku zemřelo na silnicích 76 chodců, což je o 21 méně než za stejné období loni. Při dopravních nehodách zemřelo také méně cyklistů a spolujezdců v osobních autech. Policie ale zároveň varuje, s přicházející zimou budou chodci na silnicích méně vidět, proto budou hlídky cyklistům i chodcům rozdávat reflexní pásky.

Podle šéfa dopravní policie Tomáše Lercha klesá počet usmrcených i těžce zraněných chodců, ale předběžná statistika ukazuje, že během října zemřelo už 15 chodců. Hlavní příčinou je zřejmě zhoršená viditelnost. Podzim je totiž obecně kritické období, protože se dříve stmívá. „Listopad a prosinec je pro chodce nejrizikovější,“ varoval Lerch. Problém s viditelností platí také u cyklistů. Policie má proto k dispozici přes 14 tisíc reflexních pásek, které bude rozdávat při bezpečnostních akcích i běžných kontrolách. 

„Ukazuje se, že již říjen začíná být rizikovým obdobím,“ dodal Lerch. Nehody podle něj poukazují na to, že řidiči chodce či cyklistu často přehlédnou. „Nejrizikovější období právě ve vztahu k chodcům je před námi,“ upřesnil.   

Reportáž Richarda Samka o bezpečnosti chodců (zdroj: ČT24)

Podle policejních statistik zemřelo za prvních devět měsíců také méně cyklistů - zatímco loni jich bylo ve stejném období 48, letos je to o čtyři méně. Zahynulo také méně spolujezdců v osobních autech, kterých bylo oproti loňským 63 o 19 méně.

Vydáno pod