ANO už rozjelo jednání s Okamurou. A rozumí si

Praha - Hnutí ANO 2011 má za sebou povolební jednání s Úsvitem přímé demokracie Tomia Okamury. A hlásí shodu - třeba v ekonomických prioritách nebo prosazení zákona o obecném referendu. Vyjednávací týmy se znovu sejdou, zatím ale neví kdy přesně.

„Nenarazili jsme na zásadní neshodu v našich programech,“ prohlásila po jednání s šéfem Úsvitu Okamurou místopředsedkyně ANO Věra Jourová. Úsvit se prý ztotožňuje s jedním z hlavních cílů druhého nejsilnějšího subjektu ve sněmovně - nezvyšovat daně. „Zástupci ANO projevili zájem se dále potkávat a konzultovat naše programové priority,“ doplnil Okamura.

Hlavním bodem programu Úsvitu je prosazení prvků přímé demokracie, především zákona o obecném referendu. Ten má podle Jourové v programu i ANO. „Požádali jsme pana Okamuru, aby nám poslal jeho návrh zákona,“ uvedla Jourová. „Jsme rádi, že ANO zaujal náš klíčový programový bod,“ konstatoval Okamura. 

Oba sněmovní nováčci se podle Jourové shodují i na plánu zavést většinový systém při volbách do sněmovny, který by prý mohl být cestou z patových situací po volbách. V současnosti se volí podle poměrného volebního systému, kdy jsou mandáty na úrovni volebního obvodu rozdělovány poměrně. Do sněmovny se pak dostane více politických stran.

ANO volilo šéfa poslanců a řešilo situaci v ČSSD

První zasedání za sebou mají i nově zvolení poslanci hnutí ANO. Zabývali se nejen strategií vyjednávání o nové vládě, ale také zvolili svého předsedu poslaneckého klubu, kterým se stal lídr olomoucké kandidátky Jaroslav Faltýnek, který byl mimo jiné dlouholetým členem sociální demokracie (1995–2012).

„Vyjednávací tým má zájem jednat se zástupci ostatních stran za přítomnosti jejich předsedů,“ uvedl po jednání poslaneckého klubu Babiš, který zároveň získal mandát setkat se s vyjednávacím týmem ČSSD. Sociální demokracií zmítají spory mezi Sobotkou a prvním místopředsedou Michalem Haškem. „Člověk se nestačí divit. ČSSD je na nejlepší cestě skončit jako ODS v příštích volbách. Jsem úplně v šoku, co ČSSD předvádí,“ komentoval spory v ČSSD Babiš.

„Pokud si ČSSD vyřeší svoje problémy, budeme žádat, aby nám přinesla podpisy svých poslanců, protože hrozí, že se ČSSD rozštěpí a nastane scénář jako u VV a LIDEM,“ řekl Babiš a připomněl, že přislíbená podpora je pro něj zárukou, že bude možné prosadit klíčové zákony.

Poslanci hnutí ANO si schválili i některé zásady svého vystupování pro média, veřejná vystoupení členů klubu by podle nich neměla nepřesáhnout tři minuty. Hnutí chce podle Babiše také znovu vyjet do regionů a potkávat se s lidmi podobně, jako to udělali před volbami. „To je nový projekt politického marketingu. Vydají se mezi voliče, možná tam načerpají určitou atmosféru a třeba tam zjistí, že jejich voliči chtějí, aby šli do vlády,“ hodnotí tento krok hnutí ANO politolog Metropolitní univerzity Petr Just. Kromě šéfa klubu dnes poslanci zvolili i místopředsedy. Stali se jimi Radek Vondráček a Helena Válková.

Jaroslav Faltýnek byl od roku 1990 členem Zemědělské strany a v letech 1995 až 2012 pak členem ČSSD, za kterou byl 20 let zastupitelem a šest let radním města Prostějova a zastupitelem Olomouckého kraje. V roce 2012 vstoupil do hnutí ANO 2011 a v srpnu téhož roku byl zvolen místopředsedou hnutí. Letos v březnu neobhájil místopředsednický post a po prvním kole nebyl zvolen ani do předsednictva. Zakladatel a šéf hnutí Andrej Babiš poté vystoupil na jeho podporu. V letošních volbách byl lídrem hnutí v Olomouckém kraji. Jeho jméno figuruje v orgánech řady společností, od roku 2001 pracuje ve společnosti Agrofert. Nejprve byl ředitelem zemědělské divize, od roku 2007 je členem představenstva. Je členem představenstva Agrární a Potravinářské komory.

  • V minulosti byl například místopředsedou představenstva ve sladovnách Tchecomalt Group, která po pádu IPB skončila v konkurzu. Kvůli konkurzu uvažoval majoritní vlastník Tchecomaltu o podání žaloby na Českou republiku k mezinárodnímu arbitrážnímu tribunálu. Zrušení konkurzu se neúspěšně pokoušela prosadit i ČSOB, která byla největším věřitelem skupiny Tchecomal Group a chtěla její dluhy restrukturalizovat. O pozadí konkurzu se několik měsíců zajímala policie, která nakonec případ odložila. „Žádná arbitráž se nekonala a vyšetřování ukázalo, že vše bylo v pořádku. Celá věc je ale na dlouhou debatu a museli bychom se vrátit na začátek převzetí IPB Československou obchodní bankou,“ komentoval kauzu Tchecomalt Faltýnek.
  • V roce 2001 Mladá fronta DNES napsala, že Faltýnek patřil v roce 2000 mezi utajované sponzory senátní kampaně tehdejšího ministra zahraničí ve vládě Miloše Zemana a místopředsedy vlády Jana Kavana. „Ke sponzorství pana Kavana se hlásím. Za 2 600 korun jsem mu na jeho volební mítink koupil burčák,“ řekl v roce 2012 serveru iDNES.cz Faltýnek.