Policisté chtěli stíhat senátorku ČSSD, kolegové ji ale nevydali

Praha - Senát zastavil policejní iniciativu stíhat bývalou primátorku Frýdku-Místku a členku horní parlamentní komory Evu Richtrovou (ČSSD), když ji odmítl vydat k trestnímu stíhání. Policie žádala o její vydání kvůli tomu, že spolu s radními před třemi lety schválila údajně předražené zakázky na hloubení a čištění příkopů. Pro své vydání hlasovala pouze Richtrová, poukázala ale na to, že obvinění je založeno na chybném posudku.

46 senátorů policejní žádost zamítlo s odůvodněním, že s ohledem na zrušení doživotní imunity zákonodárců se policistům otevřou dveře k jejímu stíhání 25. října 2014, až Richtrové vyprší mandátu. Třeba senátorka a bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová (za SZ) věří, že do té doby bude zřejmá opodstatněnost obvinění po právní stránce.

Richtrová a její kolegové se mají zodpovídat ze schválení zakázky o 1,819 milionu korun dražší oproti obvyklé ceně. Policisté je viní ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Senátorka svým kolegům ke kauze řekla, že se jednalo o celkem šest zakázek malého rozsahu, kde město nemuselo dělat výběrové řízení. Přesto jej podle svých pravidel provedlo a z nabídky 14 firem vybralo tu s nejnižší cenou a s nejkratší délkou provedení prací. Obvinění je podle senátorky založeno na znaleckém posudku, který si nechala udělat policie. Podle oponentního posudku města byl ale znalecký posudek zpracován nesprávnou metodou a s účetními chybami.

„Policie nám podsouvá, že si každý radní měl nechat udělat svůj znalecký posudek,“ uvedla Richtrová. Poukázala ale na nereálnost takového postupu z časového i finančního hlediska. „Radu města by to paralyzovalo,“ poznamenala. Souhlasila s tím i řada senátorů se zkušenostmi z komunální politiky. Richtrová také uvedla, že se svému trestnímu stíhání vůbec nebrání. „Svého si policie určitě dosáhne v případě, že už nebudu mít funkci v Senátu,“ dodala.

Vydáno pod