ANO a lidovci: Do vlády buď společně, nebo ani jeden z nás

Praha – Hnutí ANO 2011 a KDU-ČSL buď půjdou do vlády společně, nebo nepůjde ani jedna strana. Uvažují i o podpoře menšinové vlády ČSSD. Zástupci obou stran to uvedli ve společném prohlášení. Obě strany se na dnešním jednání shodly také na tom, že mají mnoho společných programových priorit. Chtějí prosadit zákon o státní službě a nechtějí zvyšovat daně pro podnikatele. Neshodnou se v 2. důchodovém pilíři. „Naťukli jsme program, je v něm velká programová shoda, na druhou stranu je asi 20 procent, které se rozcházejí, takže musíme udělat podrobné analýzy,“ komentoval předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

S lídry obou stran už jednal i šéf ČSSD Bohuslav Sobotka, informoval je hlavně o situaci uvnitř sociální demokracie. Místopředseda strany Lubomír Zaorálek pak večer v Interview DD uvedl, že by se mu líbila koalice právě s těmito stranami. „Pokud bychom měli vytvořit něco, co by mělo stabilitu a dlouhodobou šanci, tak je to vláda vytvořena na koaličním základě s účastí obou stran,“ uzavřel Zaorálek

Rovněž podle předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka by byla ideální silná koalice ČSSD, ANO 2011 a lidovců se sněmovní většinou 111 hlasů. „Pokud není možné sestavit silnou vládu, tak potom je možné umožnit menšinovou vládu, nebo jít do opozice,“ řekl. Zástupci ANO ovšem uvedli, že by raději zůstali v opozici a podpořili takovou vládu, do jejíhož programu by se jim podařilo prosadit programové priority ANO.

Po jednání se lidovci a ANO dohodli na třech možných variantách. Buď obě strany zůstanou v opozici, nebo umožní vznik menšinové vlády ČSSD, nebo obě uskupení vstoupí do koaliční vlády. Ovšem nepřipouští variantu, že by do vlády šla jen jedna ze stran. Zatím jako o nejpravděpodobnější se hovoří o koalici vítězné ČSSD právě s ANO a lidovci.

„Analytici obou politických uskupení budou na společných programových prioritách dál pracovat. K dalšímu jednání se oba týmy sejdou už v příštím týdnu,“ uvedly strany v prohlášení. ANO už se ve středu sešlo s Úsvitem přímé demokracie Tomia Okamury. Obě hnutí, která jsou sněmovními nováčky, se shodla například na ekonomických prioritách a prosazení zákona o obecném referendu.

S vítěznou ČSSD bude Babiš jednat až po 10. listopadu

Předseda hnutí Andrej Babiš ve středu řekl, že s vítěznou ČSSD chce hnutí o možné vládní spolupráci vyjednávat až po 10. listopadu, kdy se sejde kvůli vnitrostranickým sporům ústřední výkonný výbor ČSSD. Dnes o situaci jedná grémium ČSSD.

Sociální demokraté v současnosti nemají povolební vyjednávací tým. Předsednictvo strany nejprve krátce po volbách nahradilo v čele týmu šéfa ČSSD Bohuslava Sobotku místopředsedou Michalem Haškem. Po protestech veřejnosti a části ČSSD na podporu Sobotky se ale nový tým rozpadl. 

Vydáno pod