Kdo jsou spiklenci z Lán? Jejich hvězdná kariéra pomalu pohasíná

Praha - „Omluvil jsem se kolegům za to, že jsem je uváděl v omyl,“ zaznělo dnes z úst druhého muže sociální demokracie Michala Haška. Zároveň dodal, že již patnáct let je loajálním členem strany. Otázkou ale je, zda obě rozhádaná křídla ČSSD budou schopna i nadále spolupracovat. Pro případné koaliční partnery je nutnou podmínkou spolupráce jistota, že všech 50 poslanců mluví stejným hlasem. Zatím se to nezdá být pravděpodobné. Politolog Jan Bureš z Metropolitní univerzity nevidí jinou cestu, než donutit minimálně čtyři z pěti „spiklenců“ odstoupit ze všech funkcí. „Jsme svědky konce politické kariéry Michala Haška,“ tvrdí Bureš.

Právě Michal Hašek je bezpochyby klíčovou postavou posledních dní. Sedmatřicetiletý jihomoravský hejtman nezastíral své ambice už od vstupu do sociální demokracie. Teď ale zvažuje, jestli se funkce ve straně naopak úplně nevzdá. „V žádném případě nelpím na funkci prvního místopředsedy a své definitivní rozhodnutí sdělím jednání ústředního výkonného výboru,“ řekl Hašek po dnešním jednání grémia strany. ÚVV má pravomoc jen odvolat předsedu, nemůže zvolit nikoho třetího, to mohou jedině delegáti sjezdu, který chce Sobotka svolat na březen příštího roku. Pokud jde o jednání ÚVV, ve výhodě je zatím Sobotka, za něhož se postavila členská základna. Podle informací politologa Lukáše Jelínka někteří členové tohoto výboru zvažují návrh vyloučit Haška ze strany. Sám předseda Sobotka vylučování navrhovat nechce (více o názorech Bohuslava Sobotky čtěte zde).

Bureš pro ČT24:

„Čtyři kmotři se sešli jako spiklenci ve tmě u svého kápa v Lánech a jako spiklenci tam dohodli převrat proti předsedovi strany, který byl legálně zvolen. Pak se dohodli, že o tom budou všichni společně mlčet, a když to jeden z nich prásknul, tak všichni museli přiznat barvu. To je jak vystřiženo ze sicilské detektivky.“

Právník Hašek je ve funkci statutárního místopředsedy od roku 2011. Jeho kariéra ve straně začala ale mnohem dříve. V roce 1998, když ČSSD zvítězila v předčasných volbách, se Hašek stal místostarostou Drásova na Tišnovsku. Do strany přišel přes Zemanova příznivce Zdeňka Koudelku, někdejšího neúspěšného kandidáta na ústavního soudce. Spolu s ním a také dalším brněnským politikem Pavlem Blažkem (ODS) chtěl v roce 2000 založit soukromou vysokou školu. I když z plánu nešlo, Hašek na vzdělání nezanevřel. Doktorský titul získal před třemi lety na privátní škole v šestitisícovém městě Sládkovičovo. V čele slovenské fakulty, pro své poměry opakovaně kritizované i akademiky z Brna, v té době stál sociálnědemokratický poslanec Mojmír Mamojka (SMER). Ten také vedl Haškovu rigorózní práci.

Do Prahy si Haška vytáhl Zdeněk Škromach jako tajemníka poslaneckého klubu, když sám po odchodu Stanislava Grosse na vnitro stanul v čele frakce ČSSD. Od roku 2002 zasedá Hašek v poslaneckých lavicích. Jako nováček zasedl hned do křesla prvního místopředsedy poslaneckého klubu. Pád dlouholetého poslance Michala Krause (kakaová aféra) ho nakonec vynesl do čela klubu. Po volbách v roce 2006 sice ČSSD přešla do opozice, nicméně Hašek ve straně dál posiluje. Díky spojenectví s tehdejším předsedou Jiřím Paroubkem dostal Hašek přezdívku Malý Paroubek.

V březnu 2009 se sice vzdal mandátu, nicméně o rok později se díky preferenčním hlasům do sněmovny opět vrátil a svůj mandát obhájil i letos. Sociální demokracie zůstává po roce 2010 v opozici, končí Jiří Paroubek, ale hvězda Michala Haška stoupá vzhůru. Jeho stranickou kariéru ale přibrzdí sjezd v roce 2011, když v těsném souboji prohraje s Bohuslavem Sobotkou boj o křeslo předsedy strany: „Respektuji Slávkovu volbu, byl jsem mu dostatečným protikandidátem,“ okomentoval tehdy výsledek hlasování. Kariéru dělal Hašek i v krajské politice, V roce 2000 usedl v zastupitelstvu Jihomoravského kraje, od roku 2008 pak vede kraj jako hejtman a od prosince téhož roku stojí i v čele Asociace krajů ČR.

Špičky ČSSD
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Do Haškova křídla patří místopředseda ČSSD a senátor Zdeněk Škromach - elektromontér, topič, dělník na obráběcích strojích, elektroinženýr, ale hlavně výrazný politik. Šest let byl v komunistické straně, po revoluci v roce 1995 vstoupil do ČSSD. V rámci své politické kariéry působil v letech 2002–2006 ve třech vládách - Špidlově, Grosově a Paroubkově - coby ministr práce. V roce 2010 pak přesídlil do Senátu. Ve své straně je považován za zastánce levicového křídla bližšího Miloši Zemanovi a vstřícnějšího vůči KSČM.

Dalším v řadě je právník Jeroným Tejc. Ve sněmovně zasedá od roku 2006, v letech 2002 až 2006 pracoval i v městském zastupitelstvu v Brně a do roku 2011 stál dokonce v čele brněnské organizace ČSSD.

Partu moravských sociálních demokratů doplňuje poslanec a hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola, který je v sociální demokracii od roku 2000. Učitel češtiny a dějepisu starostoval v letech 1998 až 2008 v Nové Bystřici. V tomto menším městě se již v květnu 2008 proplácejí rodičům poplatky za pobyt dětí v nemocnici, starosta tak realizoval volební slib ČSSD ještě před volbami.

Posledním ze „spiklenců“ je místopředseda ČSSD, poslanec a hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec, který je v sociální demokracii od roku 1997. Absolvent bakalářského studia na Právnické fakultě Západočeské univerzity v Plzni působil před zvolením hejtmanem jako náměstek hejtmanky Plzeňského kraje Milady Emmerové. V minulosti mimo jiné pracoval v bance a podnikal - byl společníkem a jednatelem společnosti Plzeňský nábytek či společníkem řeznické a uzenářské firmy Miller-Sü. 

Vydáno pod