Nahlédněte do tajů lidského mozku nebo vzdálených koutů vesmíru

Praha – Dneškem startuje 13. ročník Týdne vědy a techniky, který návštěvníkům nabídne přes 500 akcí po celé ČR. Mottem letošního ročníku je Fascinace světem. Svátek vědy má sice ve svém názvu týden, festival nicméně trvá až do 15. listopadu a kromě Prahy se bude konat i ve všech krajských městech, nachystáno je skoro 60 výstav a 330 přednášek a expozic.

Pro návštěvníky se otevře také 50 ústavů Akademie věd i dalších výzkumných institucí – zájemci se mohou vydat na vědecké přenášky nebo navštívit semináře či vědecké kavárny. Při exkurzích v laboratořích budou k vidění nejmodernější výzkumné přístroje a vědci přiblíží i aktuální trendy ve svých oborech. 

Ty nejvýznamnější přednášky pak budou přenášeny také on-line na internetu. „Jednak jsme povinováni ukázat daňovým poplatníkům, co se vlastně ve vědě děje, a samozřejmě máme zájem získávat zájemce pro vědu - vědecký dorost,“ vysvětluje předseda Akademie věd Jiří Drahoš. 

Lidé tak budou moci nahlédnout do tajů mikrosvěta i záhad lidského mozku, „zavítat“ do samého nitra zemětřesení a do vzdálených koutů Sluneční soustavy, rozkrýt tajemství DNA anebo kmenových buněk, nebo se pokusit najít nové zdroje energie. Do akce se zapojí třeba i Kriminalistický ústav s praktickými ukázkami moderních vyšetřovacích metod.   

Týden vědy a techniky je největší vědecký festival v Česku, který pořádá Akademie věd ČR s partnerskými organizacemi. Loni se ho zúčastnilo skoro sto tisíc lidí. Letos se nejvíc akcí uskuteční v Praze, Brně, Ostravě a Českých Budějovicích. Bližší informace jsou na webu www.tydenvedy.cz/.

Začíná Týden vědy (zdroj: ČT24)