Vít Bárta opustil policejní služebnu

Praha – Předseda Věcí veřejných Vít Bárta opustil v doprovodu svých právníků policejní služebnu. Policie ho zadržela včera spolu s vysokým policejním plukovníkem Janem Petržílkem. Podle důvěryhodných informací ČTK zadržení zřejmě souvisí s únikem odposlechů lobbisty Romana Janouška a exprimátora Pavla Béma (ODS). Petržílek, který dříve pracoval v Bezpečnostní informační službě (BIS), je v současné době vedoucím odboru analytiky a informatiky Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) a jako takovému mu pod rukama prochází veškeré informace o lidech vyšetřovaných protikorupční policií. A právě to jsou podle redaktora České pozice Martina Shabu informace, které lze velmi dobře zpeněžit. Bárta bude zřejmě vyšetřován na svobodě.

Odposlechy, které loni v březnu zveřejnil deník Mladá fronta Dnes, ukazují Janouškův vliv na kroky města pod Bémovým vedením. Deník tehdy uvedl, že je pořídila BIS, z níž v roce 2009 unikly do Bártovy bezpečnostní agentury ABL. V roce 2007, kdy odposlechy vznikaly, byl Petržílek zaměstnancem BIS. „Dodnes není ten únik vysvětlen a není ani jisté, zda opravdu unikly z BIS,“ upozornil Shabu s tím, že šéf BIS tuto možnost popíral.

Petržílkovu kancelář na ÚOKFK ve čtvrtek zabezpečila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), která se zabývá trestnou činností policistů. Policisté si odnesli pytle plné dokumetnů a techniku. Petržílek do protikorupční policie nastoupil v březnu 2012, kdy útvar řídil Tomáš Martinec. „Protikorupční policie je poslední dva roky sevřena řadou sporných momentů včetně odchodu ředitele Martince,“ připomněl Shabu.

Shabu: Petržílek věděl o každém, kdo byl v hledáčku policie

Petržílek byl přitom klíčovou osobou útvaru, právě jemu pod rukama procházely veškeré citlivé údaje. Byl také uvažován jako šéf protikorupční policie. „Informace jsou takové, že Vít Bárta měl vliv na obsazování vysokých důstojníků policie. Takže je možné, že měl zájem i o obsazení takhle citlivého útvaru lidmi, kteří jsou mu blízcí,“ myslí si Shabu.

Vedoucí odboru analytiky a informatiky ÚOFK má totiž podle Shabu přístup do elektronického trestního řízení, kde jsou vedeny všechny informace o tom, kdo je v hledáčku policejních orgánů. „To jsou informace, které se v politice i v byznysu dají velmi dobře zpeněžit,“ myslí si Shabu.

Předseda nezávislého odborového svazu Policie ČR Milan Štěpánek:

„Únik informací od jakéhokoliv útvaru policie, ať je to obvodní oddělení nebo specializovaný útvar, je věc velmi negativní a neměla by se stávat. Neměly by se vynášet řeči a už vůbec ne informace ze spisů, neměly by se pouštět ani úniky z odposlechů. Člověk, který vynáší informace nebo spolupracuje s druhou stranou, nemá u policie co dělat.“ 

Policejní prezidium by teď podle Shabu hlavně mělo říci, v jakém stavu byly spisy na protikorupční policii. „Protože existuje podezření, že podněty, které začalo řešit ÚOKFK, byly uloženy. To znamená, že nebylo zahájeno trestní řízení,“ řekl Shabu, který upozornil na to, že nedořešených kauz je u policie mnoho, jako příklad lze uvést třeba únik odposlechů Bém–Janoušek, které údajně na veřejnost vynesla BIS.

Včerejší zadržení Bárty podle deníku Právo souvisí právě s únikem odposlechů lobbisty Romana Janouška. Ty v roce 2007 pořídila BIS, u které tehdy pracoval Jan Petržílek. „Dodnes není ten únik vysvětlen a není ani jisté, zda opravdu unikly z BIS,“ upozornil Shabu s tím, že šéf BIS tuto možnost popíral.