Zemanův poradní tým bude zítra řešit zdravotnictví

Praha – Poradní tým prezidenta Miloše Zemana bude zítra řešit hlavně otázku zdravotnictví, experti za Zemanem přijedou na zámek do Lán, prezident má totiž kvůli zranění kolena nařízen klidový režim. Podle mluvčí Hradu Hany Buriánové by mělo dorazit všech osm poradců včetně premiéra v demisi Jiřího Rusnoka. Žádný zvláštní host, který by se specializoval na zdravotnictví, však pozván není.

Vedle Rusnoka jsou mezi prezidentovými experty například ministryně spravedlnosti v demisi Marie Benešová, hradní kancléř Vratislav Mynář (SPOZ) nebo šéf odborů Jaroslav Zavadil.   

Právě on se v uplynulých dnech jasně postavil za předsedu sociální demokracie Bohuslava Sobotku v souvislosti s poslední silně medializovanou schůzkou politiků u hlavy státu v Lánech. V sobotu po volbách zde Zemana navštívila pětice sociálních demokratů vedená statutárním místopředsedou Michalem Haškem, která se však později s jednou výjimkou nechtěla ke schůzce znát.   

Kvůli zapírání setkání s prezidentem čelí nyní značnému tlaku na odchod z vysokých stranických funkcí. Naproti tomu Sobotka, jehož v neděli vyzvalo předsednictvo kvůli neuspokojivému výsledku voleb k rezignaci, zdá se, svou pozici prozatím stabilizoval.   

Zeman si podle ministra zdravotnictví v demisi Martina Holcáta poranil koleno, když v noci z úterý na středu zakopl. Lékaři mu doporučili, aby se šest týdnů nehýbal a koleno tak šetřil. V Lánech má k dispozici tým ošetřovatelů.

Vydáno pod