Studenti ČVUT si mohou košatou praxi osahat ještě ve škole

Praha – České vysoké učení technické v Praze nezůstává jen u proklamací o nutnosti propojit výuku s praxí, ale umožňuje studentům skutečně nahlédnout do praxe přímo ve firmách nebo na stavbách. Během studia pak frekventanti mohou sledovat své mentory - manažery, konstruktéry nebo stavaře - přímo v pracovním procesu.

Časový rozsah a konkrétní podoba spolupráce se odvíjí od dohody studenta s mentorem. Praktikant může do smluveného podniku docházet třeba jednou za dva týdny na celý den a účastnit se řešení úkolů, které během pracovního dne jeho mentora potkají. Vedle šedivé teorie tak rovnou při škole okusí zelený strom praxe.

„Tak jako kdysi zkušenější kolegové z praxe předávali zkušenosti mně, pokouším se dnes o totéž i já,“ tvrdí třeba konstruktér leteckých motorů Pavel Anderle, který se do programu také jako mentor zapojil.

Praxe během studií na ČVUT (zdroj: ČT24)

Mentoři poskytují studentům třeba i konzultace nad jejich diplomovou prací, pod pokličku praxe pak dopřávají nahlédnout dobrovolně a bez nároku na odměnu. Mimo jiné umožňují studentům vedle zkušeností získat i atraktivní položku do profesního životopisu.