České specialisty na záchranu lidí ze sutin čeká přezkoušení v OSN

Praha – Český tým hasičů specializující se na vyhledávání lidí v sutinách domů (tzv. USAR tým) se připravuje na další přezkoušení v OSN. První certifikát získali čeští hasiči v roce 2010, další mají dostat za dva roky. Zkoušky mají za cíl, aby do postižených oblastí po živelních pohromách jezdili jen speciálně vybavení profesionálové.

Po silných zemětřeseních v Turecku, Íránu nebo Pákistánu zahynuly stovky lidí. Ti, které se podařilo ze sutin zachránit, ale přežili i díky pomoci českých hasičů. V pákistánských horách v roce 2005 zasahoval kromě jiných taky Martin Prchal, příslušník týmu spadajícího pod pražský hasičský záchranný sbor.

„Pomohli jsme tam spoustě lidem, jednalo se o stovky lidí a vůbec nelituji, že jsem tam byl,“ hodnotí záchrannou misi zpětně Martin, který je členem českého týmu pro vyhledávání lidí v sutinách domů od jeho vzniku.

Se svými kolegy však nejezdí jen za hranice – zasahovali i v Česku. Například při zřícení domu v Soukenické ulici v Praze v listopadu 2010, při němž pod troskami zahynuli čtyři dělníci. „Naše jednotka dělá všechno pro to, abychom odtamtud ty lidi dostali. Ale často se setkáváme s tím, že ti lidé jsou v troskách pohřbení,“ vysvětluje Martin. Speciální hasičský tým samozřejmě nechyběl ani při záchranných pracích po výbuchu plynu v Divadelní ulici v Praze před půl rokem.

Plány vznikly už na konci osmdesátých let

O vzniku speciální jednotky hasičů se začalo mluvit už na konci osmdesátých let, kdy českoslovenští hasiči pomáhali po ničivém zemětřesení v Arménii v roce 1988. Na rozdíl od současnosti tehdy neměli žádný výcvik ani vybavení. „Spousta z nich se potom vrátila do republiky s docela vážnými psychickými problémy,“ vzpomíná velitel týmu pro vyprošťování osob Jaromír Piesch.

Vytvořit speciální tým se nicméně podařilo až v roce 1999 po zemětřesení v Turecku. V současnosti má dvě části – jednu v Praze, druhou v Ostravě.

České hasičské specialisty čeká přezkoušení (zdroj: ČT24)