Je alkohol v lahvi zkažený? Vědci to zjistí, aniž by ji otevřeli

Praha – Na katedře chemické fyziky a optiky Matematicko-fyzikální fakulty UK vyvinuli přístroj, který může pomoci třeba výrobcům piva nebo vína. Přes stěnu zavřené lahve dokáže zkontrolovat, jestli je obsah ještě poživatelný. A dokonce určí, kdy se začne kazit. Jeho vývoj trval dva roky a stál tři miliony korun.

Je alkohol v láhvi zkažený? (zdroj: ČT24)

Vypadá jako stříbrná přenosná krabice s displejem a otvorem, do kterého se vkládá lahev příslušného alkoholického nápoje. Přístroj používá svazky paprsků, kterými nápoj prosvítí, a hledá při tom částice, jež do něj nepatří. Nebo jinak řečeno, které by mohly kvalitu tekutiny znehodnotit. „Pro začátek v sobě v nejjednodušší verzi spojuje dva základní přístroje – měřič zákalu a měřič barvy,“ vysvětluje Petr Gabriel z Matematicko-fyzikální fakulty UK.

Dřív se kvůli kontrole musela láhev otevřít a rozlít do několika zkumavek. Teprve pak se mohly zjišťovat vlastnosti nápoje. To už dnes neplatí – vědci i z uzavřené lahve zjistí, zda je nápoj v pořádku, a navíc umí odhadnout, za jak dlouho se zkazí.

Přístroj vyvinutý za pomoci Technologické agentury ČR zatím existuje ve dvou kusech. Cílem je ročně exportovat do velkých pivovarů deset kusů. Prodávat se bude přibližně za čtvrt milionu korun.