Nový jízdní řád: Dražší jízdenky, soukromník na Zlínsku a škrty v krajích

Praha – Od 15. prosince začne platit nový jízdní řád vlaků, prodej jeho knižního vydání právě začíná. Podle dávných plánů měl přinést zásadní proměnu české železniční scény v podobě žlutých vlaků jezdících do Berlína. Mezi největší novinky tak nakonec patří odklonění jednoho párů spojů Leo Express do Starého Města u Uherského Hradiště, čím vzniká první soukromá železniční linka z Prahy do Zlínského kraje. ČD zase posílí provoz Pendolin v západních Čechách, nikoli však tak razantně, jak původně plánovaly. Nakonec tak na sebe větší pozornost strhávají úpravy v regionální dopravě, zaniká jeden traťový úsek na Plzeňsku, naopak stát obnovil objednávku některých vlaků důležitých pro Vysočinu a Liberecký kraj. S novým jízdním řádem také největší český železniční dopravce zdražuje.

Jízdní řád 2014:

CENY U ČD STOUPNOU

Cestovat vlaky s logem ČD na boku bude od 15. prosince opět o něco dražší. Základní ceník zdraží zhruba o dvě procenta, což dráhy vysvětlují inflací. Zdraží také Víkendová síťová jízdenka (dříve známá jako SONE+) z 600 na 650 korun v celostátní verzi, regionální síťové lístky zdraží vesměs o 25 korun. „Do mezinárodního jízdného se navíc promítnou úpravy tarifu zahraničních železnic. Například DB již oznámily 2,5 procenta zdražení v dálkové dopravě,“ upozornil mluvčí ČD Petr Šťáhlavský na zvýšení cen také při cestách do zahraničí.

Zdražování by se naopak nemělo dotknout akčních jízdenek, například z Prahy do Ostravy tak zůstane cena 295 korun, stejně tak 100 korun na linkách z Prahy do Plzně či Hradce Králové.

Dráhy se ale po letech, kdy své výhody cílily především na náhodné cestující, opět zaměří i na své věrné zákazníky. Posílí význam svých In-karet, zejména ve verzi IN50, která dává držitelům poloviční slevu z jízdného – poloviční slevu nově budou mít i na traťové jízdenky. Držitelům IN50 tak předplatní jízdenky sice zdraží, ale současně zlevní. Mladí majitelé IN25 potom dostanou dodatečnou čtvrtinovou slevu z žákovského jízdného. Slevové karty pro mládež a také seniory však zdraží, za tříletou IN25 nově zaplatí 440 korun namísto dosavadních 330, dražší bude také juniorská resp. seniorská IN50 a síťová jízdenka In-senior.

Novou podobu dostane ceník dovozného pro psy a zavazadla, resp. kola. Nově za ně cestující nebudou platit jednotný paušál za svezení, nýbrž podle počtu ujetých kilometrů.

Novinkou v tarifu ČD potom bude síťová jízdenka IN100, která umožňuje cestovat rok bez dalších nákladů (kromě místenek), platná pouze ve druhé třídě – dosud se prodávala jen verze pro první třídu. Verze IN100 pro druhou třídu bude stát 19 990 korun.

Co u ČD zdraží:

  • základní jízdné včetně předplatních jízdenek: asi o 2 % (např. Plzeň–Č. Budějovice ze 186 na 189 Kč)
  • Víkendová síťová jízdenka: celostátní o 50 Kč, krajské o 25 Kč
  • Kilometrická banka: o 100 Kč
  • IN25 a IN50 pro juniory a seniory a In-senior: o 160 Kč
  • dovozné na kola a psy

Co u ČD zlevní:

  • traťové jízdenky pro majitele IN50: sleva 50 % (dosud 25 %)
  • žákovské jízdenky pro majitele IN25: sleva 25 % navíc

DÁLKOVÁ DOPRAVA

Oproti tomu, co dopravci plánovali, se mění jen málo. Tři dopravci si nadále budou konkurovat mezi Prahou a Ostravou, soukromé vlaky se nově podívají také do Starého Města u Uherského Hradiště, ovšem v podobě jediného páru vlaků Leo Express (ráno do Prahy, večer z Prahy).

Stadler Flirt
Zdroj: ČT24/Milan Dolejší

Podoba konkurence na lince Praha–Ostrava se ovšem poněkud mění. Ztracenou pozici by mohly snadno získat zpět vlaky SC Pendolino, které zvětší náskok na všechny ostatní spoje. Bude to jednak tím, že se jízdní doba zkrátí na 3:07, resp. 3:08 hodiny při cestě z hlavního nádraží na hlavní nádraží, jednak tím, že konkurenční vlaky začnou zastavovat na více místech. Vlaky Leo Express, které dosud ztrácely na Pendolino jen tři minuty, začnou zajíždět do Přerova, kde je však úvrať. I když dopravce zruší zastávku v Pardubicích a bude tak nabízet pouze spojení Prahy s moravskými městy, doba jízdy z Prahy hl. n. do Ostravy hl. n. se kvůli přerovské zajížďce protáhne na 3:33 (v opačném směru 3:31) hodiny. Majitel společnosti Leoš Novotný je však přesvědčen, že i s delší jízdní dobou bude mít úspěch. „Budeme vozit lidi z Moravy do Prahy bez zastávky,“ slíbil.

Pro RegioJet vždy byly vzhledem k nižší rychlosti hlavním konkurentem drážní expresy a nyní se jim přiblíží ještě více: Žluté vlaky nově budou stavět v České Třebové a Zábřehu na Moravě, kde staví i modré expresy. Kromě toho budou poslední tři spoje z Prahy a ranní do Prahy prodlouženy až do Bystřice a budou zastavovat v nové zastávce Třinec-město.

ZASTAVOVÁNÍ VLAKŮ LINEK PRAHA–OSTRAVA

České dráhy:

  • SC Pendolino: (Fr. Lázně –) Praha hl. n. – Pardubice hl. n. – Olomouc hl. n. – Ostrava-Svinov – Ostrava hl. n. (– Bohumín); jízdní doba 3:07 z Prahy/3:08 z Ostravy
  • expresy Ex1: Praha hl. n. – Praha-Libeň – Kolín – Pardubice hl. n. – Česká Třebová – Zábřeh na Moravě – Olomouc hl. n. – Hranice na Moravě – Ostrava-Svinov – Ostrava hl. n. (– Žilina); jízdní doba 3:36 z Prahy/3:39 z Ostravy

Leo Express:

  • LE: Praha hl. n. – Olomouc hl. n. – Přerov – Studénka – Ostrava-Svinov – Ostrava hl. n. (– Bohumín); jízdní doba 3:25 z Prahy/3:31 z Ostravy

Regiojet:

  • IC Regiojet: Praha hl. n. – Pardubice hl. n. – Česká Třebová – Zábřeh na Moravě – Olomouc hl. n. – Hranice na Moravě – Ostrava-Svinov – Ostrava hl. n. (– Havířov – Žilina); jízdní doba 3:30 z Prahy/3:31 z Ostravy

Česká Třebová a Zábřeh na Moravě, které v novém jízdním řádu obslouží RegioJet, se dočkají bohatšího spojení i ze strany ČD. Ty začnou v Zábřehu zastavovat s expresy z Prahy do Vsetína, které tudy dosud jen projížděly, a v České Třebové budou stavět spoje na lince EC Berlín–Praha–Budapešť. „Je to plus patnáct vlaků, které zastaví v Zábřehu a České Třebové,“ uvedl mluvčí drah Radek Joklík.

Velkou změnu očekávali s novým jízdním řádem cestující ze západních Čech. ČD uvažovaly o tom, že většinu starých rychlíků na lince Praha–Plzeň–Cheb nahradí Pendolinem. „Jezdili jsme s Pendolinem na západ Čech o víkendech, toto spojení se osvědčilo a bylo cestujícími velmi přivítáno,“ vysvětlil generální ředitel ČD Dalibor Zelený. Přesto se (možná v naději drah na oživení zájmu o rychlé spoje do Ostravy) ale nakonec musí cestující uskromnit. Pendolina sice začnou jezdit do Chebu denně, ale jenom místo dvou dopoledních rychlíků a zpět místo dvou odpoledních. Ostatní spoje zůstanou v podobě tradičních „koženkových“ rychlíků. Protože vlaky Pendolino pojedou mezi Plzní a Chebem jako náhrada rychlíků, budou zastavovat ve všech zastávkách, kromě Mariánských Lázní tedy i ve Stříbře a Plané.

Díky Pendolinům zrychlí spojení z Prahy do Chebu, i bez nich bude rychlejší také cesta z Prahy do Českých Budějovic. Do provozu přicházejí další a další rekonstruované části čtvrtého koridoru, jízdní doba se proto zkracuje asi o deset minut.

Pomalejší bude naopak spojení z Prahy do Brna. ČD zruší spoje D1 Express, které mají jízdní dobu 2 hodiny a 35 minut. Nadále budou jezdit každou hodinu vlaky Eurocity s jízdní dobou o pět minut delší.

Pendolino Praha–Cheb:

  • z Prahy: 8:40, 10:40 (místo rychlíků v 8:15 a 10:15)
  • z Chebu: 12:46, 14:46 (místo rychlíků ve 12:33 a 14:33)
  • mezi Plzní a Fr. Lázněmi ve 2. třídě bez povinné rezervace
  • z Prahy: 16:28, jede přes Hulín a Otrokovice do Starého Města
  • ze Starého Města: 5:50, jede do Prahy

MEZISTÁTNÍ DOPRAVA

Ačkoli provoz na berlínské lince zůstal Českým drahám, nelze říct, že mezistátní železniční provoz zůstane beze změny. Nejdrastičtější omezení čeká na cestující na severovýchod. Zanikne poslední denní vlak z Prahy do Polska, tradiční Eurocity s názvem Praha. Nadále je možné cestovat s přestupem v Ostravě nebo použít noční spoje. „Třikrát denně bude návaznost na vlaky SC Pendolino v Ostravě, kde bude možné přestoupit s garantovaným přestupem na vlaky Eurocity,“ slíbil ředitel Zelený. Mění se také spojení Prahy s Moskvou, místo dosavadních přímých vozů pojede opět ucelený vlak, ovšem už ne denně, ale jenom dvakrát až třikrát týdně. Vrací se do trasy mimo Varšavu a jízdní doba se tak zkrátí na 25 hodin. Nově bude možné využít také vlak Nice–Moskva, který jezdí již několik let, dosud jej však dráhy českým cestujícím nabízely. Do Moskvy (či naopak Nice nebo Monte Carla) bude možné dojet jím z Bohumína.

Drobné zlepšení naopak čeká cestující na Slovensko, konkrétně do jeho střední části. Po dvou letech opět pojedou dva vlaky denně do Zvolenu, slovenský dopravce ZSSK protáhne vlak Fatra z Prahy, který dosud končil v Žilině.

Noční rychlík s vozy z Prahy do Krakova, Varšavy a Humenného
Zdroj: ČT24/Milan Dolejší

Na hlavní lince do Německa dojde nakonec jenom k jedné drobné změně a to prodloužení ranního vlaku Praha–Berlín (a večerního zpět) až do Rostocku, to se ovšem týká pouze sobot. Jindy bude nadále konečnou Berlín.

Spojení do Rakouska se mění jenom drobně, a to na trase Praha–Linec. Nadále na ní jezdí tři rychlíky ve směru z Prahy a dva z Lince (třetí spoj se vrací jako spěšný vlak jen do Českých Budějovic), cestující se ale mohou těšit na novější vagony. Do Vídně budou vlaky jezdit tak jako dosud, od letní změny jízdního řádu by ale již na jednom páru spojů měla jezdit jednotka Railjet.

Cíle dálkových mezistátních vlaků z ČR:

Německo:

  • Berlín: 8x denně z Prahy, část i z Brna
  • Hamburk: 3x denně z Brna přes Prahu
  • Mnichov: 4x denně z Prahy přes Plzeň
  • Rostock: 1x týdně od dubna do října a ve vybrané dny z Prahy
  • Stralsund: 1x denně (v sezoně až do Binzu) z Brna přes Prahu

Rakousko:

  • Vídeň (resp. Wiener Neustadt): 7x denně z Prahy přes Brno, 4x denně z Ostravy přes Přerova
  • Linec: 3x denně z Prahy, 3x denně z Českých Budějovic

Slovensko a Maďarsko:

  • Bratislava: 7x denně z Prahy a Brna, 1x denně z Brna 2x denně z Ostravy a Přerova
  • Budapešť: 6x denně z Prahy přes Brno, 1x denně z Brna, 2x denně z Ostravy přes Přerov
  • Žilina: 17x denně z Prahy, část přes Ostravu (z toho 1x denně Regiojet)
  • Poprad a Košice (popř. Humenné): 4x denně z Prahy, z toho 3x přes Ostravu
  • Zvolen: 2x denně z Prahy

Polsko:

  • Varšava: 4x denně z Ostravy, z toho 1x denně i z Prahy
  • Krakov: 1x denně z Prahy přes Ostravu

Rusko:

  • Moskva: 2x až 3x týdně z Prahy přes Ostravu, 1x týdně z Nice přes Bohumín
  • St. Petěrburg: 2x až 3x týdně z Prahy přes Ostravu

Švýcarsko, Nizozemsko, Dánsko:

  • Basilej a Curych: 1x denně z Prahy
  • Amsterdam: 1x denně z Prahy
  • Kodaň: 1x denně z Prahy
  • Bar (Černá Hora): 4x týdně od června do září z Prahy přes Brno
  • Split (Chorvatsko): 2x týdně od června do září z Prahy přes Brno
Mezistátní rychlík Praha – Linec
Zdroj: ČT24/Milan Dolejší

REGIONÁLNÍ DOPRAVA

Region, který připravil k novému jízdnímu řádu největší změny, je Plzeňský kraj. Ne vše bude pro cestující příjemné, protože se budou rušit některé spoje, například na trati mezi Plzní a Domažlicemi ale naopak pokračuje zlepšování služeb. Kraj zavádí taktový provoz, který je ovšem zatím děravý a zejména dopoledne se nelze spolehnout, že jede vlak každou hodinu. Platí však, že v pracovních dnech bude většina vlaků odjíždět vždy deset minut po celé (ovšem ráno v pět a šest již v 08, ve tři odpoledne v 06 a hodinu před půlnocí v celou). Odjezdy z Domažlic jsou ještě více roztříštěné, ačkoli cestujícímu, který přijde v půl, většina vlaků neujede.

Takt na plzeňsko-domažlické trati je jedním z mála zlepšení, kterého se letos západočeští cestující dočkají. Na dalších místech totiž kraj divoce škrtal. Je to vidět již na navazujícím úseku z Domažlic do České Kubice a německého Furth im Wald, kde nově pojedou kromě čtyř expresů (zastavujících ovšem pouze v Domažlicích a pak až v Německu) už jenom dva páry zastávkových osobních vlaků oproti dosavadním šesti.

Regionální vlak na Šumavě
Zdroj: ČT24/Milan Dolejší

Podobné omezení nastalo v dalším příhraničním úseku ze Špičáku do Železné Rudy, mezistátní osobní vlaky na lince Špičák–Plattling rovněž pojedou jenom dvakrát v každém směru.

Zcela bez dopravy zůstane ještě jedna „příhraniční“ trať, ta však není u hranic s Německem, nýbrž se Středočeským krajem. Po dávném zrušení vlaků z Mladotic do Kralovic zrušil kraj osobní vlaky na zbylé části této lokálky. Nově tak budou motoráky z Rakovníka končit již na okraji středních Čech v Čisté.

Oproti tomu prodlouženou trasu má jiná meziregionální trať výchozí z Rakovníka. Karlovarský kraj se rozhodl, že i v příštím roce objedná osobní vlaky na obnoveném úseku z Krásného Jezu do Horního Slavkova. Vlaky Rakovník – Horní Slavkov ovšem budou jezdit pouze o víkendech od poloviny dubna do konce září, jindy budou končit v Bečově.

Regionální vlak
Zdroj: ČT24/Milan Dolejší

V novém jízdním řádu potom už vůbec není uvedena jedna trať v Jihočeském kraji. Jde o spojení Číčenic a Týna nad Vltavou. Ta sice zcela neosiří, vzhledem k tomu, že po ní jezdí nákladní vlaky do Temelína, ale pravidelná osobní doprava končí. Kraj tak pokračuje v rušení tradičních venkovských lokálek – již předloni museli cestující oželet trať z Dívčic do Netolic.

Ruku v ruce se zahájením modernizace trati Pardubice – Hradec Králové se zhoršuje spojení na této důležité mezikrajské spojnici. Část spěšných vlaků od Trutnova bude končit již v Hradci, kde cestující přestoupí do osobního vlaku. Tomu však ujedou rychlé přípoje na pardubickém koridoru. Pardubický kraj to cestujícím částečně vynahradí jinde, mezi Dolní Lipkou a Hanušovicemi po únorovém obnovení víkendového provozu nově začnou jezdit osobní vlaky i v pátek. Krajské vedení slíbilo také obnovení provozu na lokálkách v trojmezí Pardubického, Olomouckého a Jihomoravského kraje, tam ale začnou vlaky jezdit nejdříve v březnu.

Obnovovat spoje se budou také na Vysočině a v severních Čechách. Ačkoli jde o rychlíky, formálně tedy dálkové vlaky objednávané ministerstvem dopravy, jde v jejich případě spíše o rychlé regionální spoje. Ministerstvo totiž nechalo v létě zkrátit množství rychlíků Jihlava – České Budějovice – Plzeň tak, že začínaly (a v opačném směru končily) již v Jindřichově Hradci. Teď se zase vracejí do původní trasy stejně jako cestujícími pohřešovaný večerní pár motorových rychlíků mezi Libercem a Ústím nad Labem.

Moravskoslezský kraj nejvíce zasáhne jedna neželezniční změna – ČD zruší svoji autobusovou linku, která vede z Frýdku-Místku přes Příbor a Nový Jičín do Hranic na Moravě s přípojem na vlaky do Prahy. Cestující se tak musí vrátit buď k běžným regionálním autobusům, popř. cestovat regionálními vlaky – z Frýdku do Hranic to znamená zajet si přes Ostravu.

Železniční trať v Litni
Zdroj: ČT24/Milan Dolejší