Okamura: Babiš byl úspěšnější, protože měl víc peněz

Praha – Politický skokan roku Tomio Okamura se stal během jediného roku senátorem, prezidentským kandidátem a nově poslancem. Hnutí, které založil teprve na jaře a které nese jeho jméno v názvu, se dostalo s téměř sedmi procenty hlasů do sněmovny, ve které bude mít 14 poslanců, stejně jako tradiční strana KDU-ČSL a jen o dva míň než ODS. Co si myslí o Vítu Bártovi, církevních restitucích a jakou vládu podpoří? O tom mluvil v Hyde Parku ČT24.

„14 poslanců je málo, ale rozhodli voliči. My se budeme snažit vládě umožnit na základě našich hlasů konstruktivně fungovat, pakliže nám slíbí, že společně prosadíme změny vedoucí k přímé demokracii,“ uvedl Tomio Okamura.

„S ohledem na Senát je lepší, aby koalice byla spíše levicová. Ovšem v okamžiku, kdy nám kdokoliv pomůže v parlamentu v obou komorách prohlašovat naše ústavní změny, tak je jedno, kdo to bude, protože kdyby prošel zákon o referendu bez výjimek, odvolatelnost politiků a jejich hmotná trestní odpovědnost, tak už tady vládnou občané, nikoliv politické strany,“ vysvětlil Okamura.

Okamura: Do vlády nechceme

„Odmítáme odporné politikaření, které nás 20 let zdržuje, nebudeme nikomu okopávat kotníky. Chceme, aby šla republika dopředu. Občané potřebují dobré zákony … Před volbami jsme říkali voličům, že nevstoupíme do vlády. Kdybychom udělali opak, budeme lháři. Chceme být konstruktivní opozicí,“ řekl Okamura. 

Okamura: Babiš byl úspěšnější, protože měl více peněz

Proč byl podle lídra Úsvitu ve volbách úspěšnější Andrej Babiš? Obě hnutí jsou postavena na síle svého lídra, obě jsou tradičními stranami označována za nečitelná, obě vznikla nedávno. „Důvod je úplně jednoduchý … Na kampaň jsme měli málo peněz. Za dva měsíce se mi s tak málo penězi nepodařilo principy přímé demokracie lidem vysvětlit. Odmítal jsem sponzory a bohaté podnikatele – kmotry, protože každý za to něco chtěl. Proto jsme peníze neměli, ale jsme úplně svobodní,“ zdůrazil Okamura.

 Tomio Okamura:

„Když mi někdo řekne, že jsem populista, znamená to, že nemá jiný argument. Když odpovím – řekněte mi tedy vaše nepopulistické řešení - následuje dlouhé mlčení.“

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Okamura: Církevní restituce jsou paskvil, který škodí všem

Tomio Okamura se vyjádřil i k církevním restitucím. Podle něj se jedná o paskvil, který poškozuje úplně všechny. „Zákon je nedopracovaný, nevyargumentovaný, proto se lidé bouří. Ale to, co už začalo, nelze zastavit. Úsvit Tomia Okamury je pro roční odklad … Jestli něco bylo ukradeno, musí se to vrátit. Pokud jsou u něčeho pochybnosti, tak je třeba je zanalyzovat. Udělám vše pro to, aby se to, co se vrací, zargumentovalo tak průkazně, aby veřejnost věděla, proč se to vrací.“ 

Okamura: Kdyby se tu nekradlo, nejsou tak vysoké daně potřeba

Okamura není vzásadě proti progresivnímu zdanění, ale myslí si, že v Česku není v současné době potřeba. „V době krize je namístě, aby bohatší byli solidární s chudými. V době, kdy krize není, je to zbytečné. Kdyby se tu nekradlo, nejsou tak vysoké daně potřeba. Jakékoliv zvyšování daní musí přijít až poté, co zanalyzujeme díry v rozpočtu, těch tam vidíme hodně,“ uvedl. 

Okamura: Vít Bárta obětí politicko-ekonomické mafie

"Protože jsme hnutí, rozhodl jsem se dát prostor 29 členům různých stran. Bylo to gesto, že chceme spojovat, nikoliv rozdělovat. Co se týče Víta Bárty, podle ekonoma Pavla Kohouta byl Bárta jediným ministrem, který realizoval protikorupční program na ministerstvu dopravy. To byl důvod, proč byl poté znemožněn. Já jsem se rozhodl dát mu prostor se veřejně obhájit. Tím celá záležitost končí. Voliči to vyhodnotili. 

Vít Bárta
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Politická cesta Tomia Okamury

Po krátkém zvažování moderátorské dráhy se Tomio Okamura vydal na dráhu politickou. Ve Zlínském kraji porazil hejtmana Mišáka a stal se senátorem. A hned po zvolení oznámil, že být jen jedním z 81 mu nestačí. „Důvěra voličů mě přesvědčila, že má smysl v přímé volbě kandidovat a získat co nejsilnější mandát k prosazení důležitých změn pro naší republiku, proto teď oficiálně ohlašuju, že se budu ucházet o prezidentskou kandidaturu,“ uvedl 25. října loňského roku. 

Po senátorském úspěchu ale přišlo prezidentské zklamání - kandidaturu na nejvyšší ústavní funkci v zemi Okamurovi překazil verdikt ministerstva vnitra. Sice dodal přes 60 tisíc podpisů, úřad jich při kontrole ale skoro půlku vyřadil. Neúspěch Tomia Okamuru neodradil, rozhodl se, že osamělý boj v Senátu vymění za boj organizovaný a založil hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury. Do kampaně vyrazil s hesly, jako je prosazování přímé demokracie, odvolatelnosti politiků nebo zavedení obecného referenda. Nakonec získal téměř 7 procent a se svými příznivci mohl slavit.

Vydáno pod