Pěchota, tanky i kozácká jízda. U Kyjeva dnes jako před 70 lety

Praha -  Bitva o Kyjev vyvrcholila před sedmdesáti lety. Jako první obsadili centrum města českoslovenští vojáci ze samostatné Svobodovy brigády. Na místě, kde ukrajinskou metropoli osvobozovaly sovětské tanky, se dnes pálilo z kulometů znovu – tentokrát v rámci vojenské rekonstrukce. Tu si dnes nenechalo ujít na sto tisíc návštěvníků.

Bitva o Kyjev začala 3. listopadu 1943. Tehdy proti sobě namířilo zbraně zhruba 200 tisíc rudoarmějců a 70 tisíc německých vojáků. Útočilo tu také přes 3 500 československých dobrovolníků. „Bylo to také poprvé za druhé světové války, kdy byly do boje nasazeny československé tankové jednotky,“ upozornil historik Ivo Pejčoch. Němců bylo míň, ale měli strategickou výhodu - útočníci museli překročit Dněpr.

Bitvu dnes připravilo půl druhého tisíce nadšenců

Na historickou rekonstrukci dobytí Kyjeva se přišlo k Dněpru podívat více než 100 tisíc lidí. Osvobození ukrajinské metropole předvádělo skoro 1 500 lidí z klubů vojenské historie z 20 zemí. „Je to takový zvláštní pocit, to se asi těžko vysvětluje, opravdu. I ta bitva byla skoro reálná,“ konstatoval jeden z účastníků rekonstrukce Zdeněk Kříž, člen Klubu vojenské historie Třebestovice.

Na rekonstrukci kyjevské bitvy se přijeli podívat i váleční veteráni. „Těžké boje tam Rudá armáda provedla, bylo hodně mrtvých a raněných,“ vzpomíná válečný veterán Michal Fedorko. Za dobytí Kyjeva dostalo 138 československých vojáků sovětské vyznamenání nebo medaili, tři z nich dokonce to nejvyšší.

Vzpomínka na boje u Kyjeva (zdroj: ČT24)