Kam po škole? Studenti mohou hledat inspiraci na Gaudeamu

Brno - V Brně začíná jubilejní dvacátý ročník veletrhu Gaudeamus. Největší tuzemská přehlídka vysokých škol potrvá do pátku a nabízí hlavně středoškolákům možnosti dalšího studia v Česku i zahraničí. Představí přes tři a půl tisíce studijních oborů také pro ty zájemce, kteří jsou v produktivním věku a chtějí se studiu věnovat celoživotně.

Až osmdesát procent středoškoláku chce podle statistik pokračovat ve studiu, ideálně na vysoké škole. Tomu odpovídá i návštěvnost veletrhu, která u předchozích ročníků téměř vždy přesáhla třicet tisíc lidí. Na tom letošním je zastoupeno 185 univerzit, včetně všech českých, a celkem 3 500 studijních oborů z dvanácti zemí Evropy i Ameriky.

Nicméně studium na vysoké škole není pro středoškoláky jedinou možnosti. „Máme tady také celou řadu jazykových škol a agentur, které se specializují na přípravu na přijímací zkoušky,“ upozornil organizátor Pavel Mikula. Právě jazykové a celkově humanitní obory patří spolu s ekonomikou a managementem mezi nejžádanější obory.

Studenti
Zdroj: ČT24/iStock

Cílovou skupinou na festivalu jsou tak studenti čtvrtých a především pak třetích ročníků středních škol. „Já bych zdůraznil zejména třeťáky, kteří si volí maturitní předměty a potřebují už mít v této chvíli směr svého budoucího studia, aby střední školu dokončili už s tímto aspektem,“ zdůraznil Mikula.

Poradenský servis pomůže nerozhodnutým

Jeden z doprovodných programů celého festivalu je také poradenský servis, který pomáhá nerozhodnutým studentům zvolit si tu správnou školu. „V tom množství se student těžko zorientuje. Jsou zde tak dvě poradenská centra,“ dodal. Mikula ale upozorňuje, že významnými návštěvníky festivalu jsou lidé se zájmem o celoživotní vzdělávání. „To jsou všichni lidé v produktivním věku, protože dneska doba žádá vzdělávat se neustále po celý život,“ dodal Mikula.

V Brně začal veletrh Gaudeamus (zdroj: ČT24)