Stratocaching: Hledání pokladů, které spadly z nebe

Slaný – Pravidla stratocachingu jsou jednoduchá: K lehké, polystyrenové gondole s naloženým počítačem a řídící elektronikou se připevní 12 vrtulek ve tvaru javorového semínka a to vše pak vyletí nad zem, ideálně až do výšky 30 kilometrů (tedy třikrát výš, než létají běžná dopravní letadla), kde balón vrtulky vypustí a ty se pak snesou k zemi. Přenos z kamery na gondole bude on-line na internetu a tam se účastníci projektu dozvědí i souřadnice bodů, kde vrtulky dopadnou na zem. Pak se rozběhne závod o to, jak rychle a kolik vrtulek účastníci najdou.

Projekt skupiny nadšenců sdružených v organizaci Žádná věda spojil badatele i amatéry napříč obory - radioamatéry, studenty informatiky, profesionální meteorology i experty z Výzkumného leteckého ústavu. Ve chvíli, kdy začali stratocaching plánovat, se přitom dal vhodný stratosférický balon sehnat pouze v jednom e-shopu v Japonsku. Tvůrci v čele s designérem Petrem Bakošem nakonec museli vymyslet vlastní konstrukci nejen balonu a jeho komunikačního napojení, ale také vrtulek, při jejichž tvorbě se nechali inspirovat tvarem javorových semínek.

Stratocaching je vědecký experiment a zároveň dobrodružná hra pro širokou veřejnost. Kombinuje v sobě prvky dvou aktivit, které se v poslední době těší rostoucí popularitě: geocachingu a stratosférického balonového létání.

Ti všichni teď gondolu s vrtulkami otestovali na letišti ve Slaném. Test sestavy je zároveň ukázkou pro inspektory Úřadu pro civilní letectví, kteří musí povolit ostrý start. Za 11 dní pak gondola poletí výš, jestli ale dosáhne až stratosféry, nebude do poslední chvíle jisté… do jaké výšky organizátoři nechají balón vystoupat, totiž záleží hlavně na tom, jak bude v tu chvíli foukat vítr.

Strato-caching: Hledání pokladů, které spadly z nebe (zdroj: ČT24)

Název Stratocaching vznikl ze dvou slov: stratosféra a geocaching. Stratosféra je vrstva atmosféry „obalující“ naší Zemi, geocaching zase celosvětový fenomén, který spočívá v hledání pokladů s pomocí GPS navigace. A stejně jako geocaching by měl i strato-caching být zábavou pro všechny, třeba i pro rodiny s dětmi.

Vydáno pod