Zemanův zdravotní stav se lepší, jeho cesty ale budou muset počkat

Praha – Přestože Miloš Zeman řekl, že se cítí skvěle, jeho rekonvalescence potrvá podle lékařů ještě tři až šest týdnů. Prezident tak kvůli svému zdravotnímu stavu musí zrušit další domácí i zahraniční cesty. Po Olomouckém kraji nezavítá příští týden ani na plánovanou návštěvu toho Jihočeského. Na vilniuském summitu Evropské unie ho zase zastoupí premiér v demisi Jiří Rusnok a na příští rok se přesouvá prezidentova cesta do Štrasburku.

V posledních dnech se podle šéfa prezidentova lékařského konzilia Martina Holcáta stav prezidenta Miloše Zemana lepší. „Ta situace není vážná, trpí tím kdejaký fotbalista. Nemyslím si, že by tam hrozilo nějaké dramatické nebezpečí,“ řekl šéf prezidentova konzilia ministr Martin Holcát.

Prezident se snaží cvičit svaly kolem kolene, aby svalstvo neochablo a kloub nezatuhl, zároveň zkouší chodit o berlích. Většinou by se však měl vzhledem k rekonvalescenci stále pohybovat na vozíku. „Takže jak je vidět, pracuji, i když se trochu nemotorně pohybuji na invalidním vozíku,“ komentoval to Zeman.

Martin Holcát
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK

Dodržovat dietu, omezit alkohol a cigarety - tak vypadá část léčebného programu Miloše Zemana. „My jsme se dohodli, že cigarety by snížil na 20 denně, což dodržuje, v poslední době dokonce kouřil méně. Alkohol jsme se dohodli na deci, dvou deci vína denně,“ řekl k tomu Holcát.

„Právě dnes jsem začal pracovat u svého psacího stolu,“ upřesnil Zeman, kterého dnes odpoledne navštívil kardinál Duka. „Ještě předtím v sobotu jsem tu měl poradu svých expertů, shodou okolností na téma zdravotnictví, které se zúčastnil pan premiér, ministr zdravotnictví a další členové,“ dodal prezident.

Zeman minulý týden v noci z úterý na středu doma upadl a poranil si koleno. Dostala se mu do něj krev, takže ve čtvrtek odjel do nemocnice, kde zůstal do pátku. Kvůli zranění prezident ještě několik týdnů nebude moci chodit bez problémů a zůstane na vozíku. Jen výjimečně se bude moci pohybovat s berlemi.

V médiích se spekuluje o celkovém kolapsu prezidentova organismu. „Nic z toho není pravdou, nemá to žádné další zranění a jsou to jen pomluvy,“ řekl hradní kancléř Vratislav Mynář.

  • „Každý z nás je unavený a pan prezident byl také unavený. Možná, že i to vedlo k zakopnutí, i když se říká, že mu to udělal pes. Každý z nás někdy zakopl a upadl,“ myslí si Holcát.
Zdravotní stav Miloše Zemana tématem Událostí (zdroj: ČT24)

Prezident nesmí cestovat, proto zrušil třídenní návštěvu Jihočeského kraje a z jeho diáře mizí také zahraniční cesty. Na vilniuském summitu Evropské unie ho zastoupí premiér v demisi Jiří Rusnok, vystoupení v europarlamentu ve Štrasburku se odkládá. „To je věc, která se nedá zastoupit, takže tam jsme již v jednání s orgány Evropského parlamentu o přehození pravděpodobně na únor příštího roku,“ uvedl ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček. Prosincová cesta do Rumunska a Srbska se zatím dál připravuje.

Miloš Zeman měl zdravotní problémy už krátce po svém zvolení a ještě před inaugurací. V únoru se mu zanítil palec u levé nohy, se kterým měl potíže už vloni a který mu komplikoval chůzi. V červenci byl na plánované operaci zubů.