Bude 14 poslanců Úsvitu jednotných? Jejich šéf o tom nepochybuje

Praha – Poslanecký klub hnutí Úsvit přímé demokracie zůstane jednotný i přesto, že do něj přišli lidé z různých politických útvarů. Alespoň v to věří jejich šéf Radim Fiala, který byl hostem pořadu Interview Daniely Drtinové. A svůj volební program chce hnutí prosazovat i v opozici. Pomoci by mu v tom mohla i pozice místopředsedy Poslanecké sněmovny, kterou by chtěla strana získat. Předseda Tomio Okamura již prohlásil, že on sám by se této funkci nebránil.

Hnutí Úsvit se zdá být nejednotným slepencem lidí z různých politických subjektů. Poslanecký klub, jehož je Fiala nově zvoleným předsedou, má jen 14 poslanců. Pouze 3 jsou přímo členové hnutí Úsvit. Tři jsou z Věcí veřejných, jeden Občan 2011 a zbylých 7 je bez politické příslušnosti. I přesto Fiala doufá, že díky dostatečné předvolební spolupráci již udělal maximum proto, aby nevyvstala pochybnost o nejednotnosti strany. „Já s těmi lidmi budu pracovat a budu dělat všechno proto, aby poslanecký klub po celou dobu volebního období zůstal jednotný a aby prosazoval náš volební program,“ konstatoval.

Sám vystoupil z ODS podle svých slov proto, že občanští demokraté nedodrželi svůj volební program. Nyní tvrdí, že bude trvat na zachování volebního programu Úsvitu. „Já budu první právě na základě zkušenosti z ODS, který za volebním programem bude stát až do konce,“ dodal. Hnutí se podle něj bude snažit plnit své závazky voličům i tehdy, octne-li v opozici.

Tomio Okamura sleduje volby
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Podle předsedy strany Tomia Okamury chce nyní hnutí místo ve vedení sněmovny. Domnívá se, že bez něj by nemohlo prosazovat svou politiku. Strana přitom avizovala ve volební kampani, že do vlády nechce. Ve vedení sněmovny ale je to prý něco jiného. „Jestliže chceme prosazovat legislativní normy, tak chceme vědět, jaký bude program sněmovny, co můžeme ovlivnit a jak se můžeme zasadit o to, aby legislativní normy prošly,“ míní Fiala. Podle něj by tuto pozici mohl zastávat právě Okamura.

Ten dnes také ve 20 minutách Radiožurnálu prohlásil, že je připraven být místopředsedou Poslanecké sněmovny, pokud jej k tomu vyzve poslanecký klub hnutí. Okamura to řekl s tím, že ostatní strany se snaží podle jeho názoru klub Úsvitu vyřadit z důležitých jednání. „To, že máme 14 poslanců, je dobré. Voliči demokraticky rozhodli, že to není jen o jednom Okamurovi. Máme celou řadu dalších osobností. Já se podřídím hlasování našeho klubu a tomu, jakým způsobem tuto situaci vyhodnotí naši poslanci. Zatím nám ale tato pozice nebyla ani nabídnuta,“ dodal.

Poslanec Radim Fiala a senátor Tomio Okamura
Zdroj: ČT24

Fiala sám zdůraznil, že je zakládajícím členem Úsvitu a zúčastnil se tudíž celé volební kampaně. Poslance, které vede, tedy podle svých slov zná. „Samozřejmě jsem se zúčastnil i vybírání lidí na kandidátky ve všech regionech,“ neopomněl připomenout. Věří, že určitou roli v tom hrála i jeho zkušenost. Ve sněmovně byl od roku 2006 za ODS. Důležitá je prý i víra nových poslanců v prvky přímé demokracie, což je jedno s volebních hesel hnutí. A to by také požadoval od dalších stran, pokud by s nimi měl spolupracovat. „Podpořili bychom tu vládu, která by podpořila obecné referendum bez výjimek,“ zopakoval.

Referendum podle Okamury: Na účasti nezáleží

Hnutí Úsvit má již paragrafované znění návrhu zákona o obecném referendu a jedná o něm i s ostatními stranami. „Referendum je podle nás důkaz, že v této zemi skutečně vládnou občané, nikoliv politické strany,“ uvedl. Požadavek na konání referenda by podle Úsvitu mělo podat 30 senátorů, 80 poslanců nebo sto tisíc obyvatel. „To referendum by bylo platné, ať by byla jakákoliv účast,“ vysvětlil.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)