Části lidovců se nelíbí působení Podivínského v Rusnokově vládě

Praha – Lidovci řeší, jestli má ministr životního prostředí Tomáš Podivínský zůstat v Rusnokově vládě. KDU-ČSL se totiž proti vládě vymezuje a Podivínský byl ve volbách do sněmovny lídrem lidovců v Moravskoslezském kraji, kde strana nakonec získala dva mandáty. O víkendu bude s Podivínským jednat předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

Výzva na odchod z ministerstva je podle šéfa lidovců věcí celostátního čtyřiadvacetičlenného výboru strany. „Na výboru jsme se o tom bavili. Naší snahou je, aby pan Podivínský skutečně vládu opustil,“ cituje ČTK zdroj obeznámený s jednáním. „Vnímáme to jako nejlepší řešení,“ dodal.   

Podle ministrova mluvčího Matyáše Vitíka je Podivínský členem vlády z pozice odborníka na životní prostředí, a ne jako člen lidovců. „Pan ministr se skutečně zabývá odbornou problematikou v rámci resortu životního prostředí tak, jak to v minulosti dělal a deklaroval a jak slíbil, že v této odborné práci bude pokračovat,“ uvedl Vitík. Ministr je dnes pracovně v Moravskoslezském kraji. 

Podivínský dříve na ministerstvu působil jako náměstek, od léta je členem úřednické vlády, která ve sněmovně nezískala důvěru a od té doby vládne v demisi. Lidovci se však proti dočasné vládě staví, některým členům strany tak ministrovo působení v Rusnokově kabinetu není po chuti. Stranické špičky zároveň jednají s ČSSD a hnutím ANO o případném vytvoření povolební koalice, která by nahradila úřednický kabinet.