Češi podceňují prevenci očí, až půl milionu má šedý zákal

Praha - Přestože zdravotní pojišťovny hradí preventivní vyšetření zraku jednou za dva roky, pouze 30 procent Češek a 25 procent Čechů navštěvuje očního lékaře pravidelně. Odborníci radí oční vyšetření i lidem, kteří žádné obtíže nemají. Dá se tak včas přijít na počínající vadu a zahájit léčbu. Nejčastěji zjišťují lékaři u pacientů krátkozrakost, dalekozrakost a astigmatismus. Děti trápí tupozrakost, dospělé pak šedý zákal.

Tupozrakost postihuje dvě až čtyři procenta dětí. Zpravidla jí trpí děti, které šilhají, mají dioptrickou vadu na obou očích nebo jejich rodiče mají tupozrakost. Dítě postupně ztrácí schopnost vidění a hrozí slepota. Léčba měla začít v předškolním věku, po sedmém roce života už se vada řešit nedá. Tupozrakost se odstraní očním cvičením a léčbou šilhání. Rodiče by měli dítě dát vyšetřit, pokud šilhá, nepřirozeně sklání hlavu, přivírá jedno oko, často si oči mne či se špatně orientuje zrakem v prostoru.

V dospělosti ohrožuje zrak především šedý zákal, riziko stoupá po dosažení 65 let věku. Na šedý zákal upozorní pacienty většinou rozostřené a zamlžené vidění. Nitrooční čočka se totiž v oku věkem zakalí. Jediným řešením je operace, kdy dostane pacient čočku novou. 

Ročně se v Česku provede kolem 90 tisíc operací šedého zákalu. Zákrok trval dříve půl hodiny, dnes stačí pět minut. Není potřeba ani celková anestezie, oko se pouze znecitliví kapkami. Začínající oční chirurgové jezdí nabýt zkušenosti a získat potřebnou jistotu do Prahy na tzv. Kataraktovou školu. Zákroky trénují nanečisto na prasečích očích, které jsou lidským nejpodobnější.

Velkým problémem v dospělosti také bývá zelený zákal. V počáteční fázi nemá žádné příznaky a většina pacientů si ho ani nevšimne. Zelený zákal hrozí lidem po dovršení 45 let věku, kteří mají nemoc v rodině. K úplné slepotě může vést tzv. makulární degenerace, což je onemocnění oční sítnice spojené s nezdravým životním stylem a kouřením.

Operace očí nanečisto (zdroj: ČT24)
Vydáno pod