ANO: Chceme post šéfa sněmovny

Praha - Hnutí ANO bude požadovat post předsedy Poslanecké sněmovny a chce omezit počet výborů a podvýborů. Po jednání se zástupci KDU-ČSL to uvedla jeho první místopředsedkyně Věra Jourová; křeslo šéfa dolní komory by ale nemělo být určeno pro šéfa ANO Andreje Babiše, prý o něm neuvažuje. Jedná se přitom o pozici, na kterou na rozdíl od ministerské funkce nepotřebuje lustrační osvědčení, jež vyžaduje prezident Miloš Zeman.

„Hnutí ANO oznámilo partnerům z KDU, že bude požadovat při jednání s dalšími partnery pozici předsedy sněmovny, budeme to navrhovat při ustavujícím zasedání sněmovny. KDU-ČSL tuto informaci vzalo na vědomí,“ konstatovala na závěr schůzky s lidovci místopředsedkyně ANO Věra Jourová.

Se zástupci KDU-ČSL se ANO dohodlo na tom, že budou prosazovat snížení počtu výborů, podvýborů a komisí. Počet výborů by se mohl snížit ze 17 na 16 tím, že by byl vytvořen společný výbor pro obranu a bezpečnost. U podvýborů, komisí a stálých delegací chtějí obě strany výrazné snížení, které by znamenalo úspory v řádech milionů korun ročně. Chtějí rovněž, aby sněmovna měla čtyři místopředsedy.

Jedno z nich by rád obsadil Úsvit přímé demokracie. „Úsvit by rád dosáhl poměrného zastoupení. Nám nejde o funkce, ale když nebudou vidět naše témata, budeme je hůře prosazovat na veřejnosti a před médii a náš program zapadne,“ vysvětluje předseda strany Tomio Okamura. „Proto bychom rádi usilovali o jedno místo místopředsedy Poslanecké sněmovny a ze stejného důvodu i o předsednictví jednoho odborného výboru. Když chcete prosadit program, musíte mít odpovídající pozice.“

Bělobrádek: Nová vláda se do konce roku sestavit nestihne

KDU-ČSL a ANO se shodly i na tom, že je potřeba udělat vše pro to, aby nenastalo rozpočtové provizorium, nebo aby provizorium bylo co nejkratší. Chtějí usilovat o snížení rozpočtového schodku.

Už dříve také ujednaly, že mají mnoho společných programových priorit a do vlády chtějí jít buď společně, nebo ani jedna. Možností je také podpora menšinové vlády ČSSD; platnost tohoto stanoviska dnes potvrdili. Šéf lidovců Pavel Bělobrádek ovšem nepředpokládá, že by vláda mohla vzniknout do Vánoc. „Nová vláda se nestihne sestavit do konce roku, bylo by to sice ideální, ale ztratili jsme kvůli ČSSD mnoho dnů. Pokud Sobotka zůstane předsedou, dá se předpokládat, že měl by být premiérem,“ uvedl ještě před jednáním. 

Jourová je v této otázce optimističtější. „Kde je vůle, tam je cesta. Rádi bychom koalici sestavili do konce roku, situace nesnese odkladu. Ale se sociální demokracií jsme ještě vůbec nejednali,“ uvedla Jourová, podle které by Hnutí ANO na postu premiéra logicky vidělo Sobotku.

ANO: S lidovci se neshodujeme v přístupu k daním

Odpoledne se vyjednávací týmy obou stran sejdou znovu a budou jednat o programových prioritách, které je spojují v možné vládní koalici. „Třecí plochy s ANO mohou nastat při vyjednávání o důchodové reformě a o struktuře daní,“ uvedl předseda lidovců. 

„Neshodujeme se v přístupu k daním, jinak je programová shoda poměrně vysoká,“ řekla za ANO Jourová. ANO ovšem jednoznačně vylučuje vstup do vlády s ODS a TOP 09. „Pravděpodobnost této koalice je proto velice slabá. Nejprve se pokusíme jednat o této koalici s ČSSD a ANO,“ dodal Bělobrádek. 

ANO a KDU-ČSL by mohly společně s vítěznou sociální demokracií vytvořit vládní koalici. Vyjednávání s ČSSD naplno začne po nedělním ústředním výkonné výboru ČSSD, který by měl vyřešit spory mezi předsedou Bohuslavem Sobotkou a prvním místopředsedou Michalem Haškem. Ještě v neděli večer by se měli sejít zástupci ANO a ČSSD. „Já bych byl rád, kdyby na Vánoce bylo jasno, jaká vláda může vzniknout a jaké jsou potom další varianty,“ uvedl místopředseda lidovců Marian Jurečka.