10 let vězení za zneužívání dětí skautskými vedoucími

Ústí nad Labem – Dva bývalí skautští vedoucí půjdou na deset let do vězení za to, že sexuálně zneužívali děti. Budou muset také absolvovat ambulantní sexuologickou léčbu a dostali navíc i desetiletý zákaz práce s dětmi. Obětem by měli zaplatit odškodnění ve výši 300 tisíc. Rozsudek není pravomocný, obhajoba i státní zástupce si ponechali lhůtu na odvolání.

Dva skautské vedoucí z Ústí nad Labem, kterým je 21 a 23 let, zatkla loni v dubnu policie kvůli podezření, že sexuálně zneužili svého svěřence ve skautském oddílu. Mladíci svou oběť nalákali na zprávy, ve kterých se vydávali za dívku. Chlapec jim pak poslal své odhalené fotografie. 

Ty pak vedoucí použili proti němu, vydírali ho, že fotky zveřejní. Donutili ho tak k sexu, celé si to přitom natáčeli. Když se vše provalilo, došla si pro oba muže policie, byli také okamžitě vyloučení ze skautského hnutí. 

Podle obžaloby toho měla ale dvojice na svědomí víc. Zneužila prý 39 obětí ve věku od 12 do 18 let, některé z nich pocházely i ze skautského hnutí. Pět dětí znásilnili, dopustili se ale také dalších zločinů – obviněni byli i ze sexuálního nátlaku, pohlavního zneužití či výroby dětské pornografie. 

Soudkyně Kamila Krejcarová:

„Oběti, které podlehly jejich nátlaku, měly velmi obtížnou situaci se bránit.“

Zatímco jeden z dvojice se spíše angažoval v internetové komunikaci, ten druhý byl aktivnější v tipování obětí, usiloval přitom o přímý kontakt. Své oběti zneužívali častokrát přímo ve skautské klubovně nebo na společných skautských akcích. 

Muži lákali oběti na falešné profily na sociálních sítích. Chlapcům pak posílali nahé dívčí fotografie a na oplátku vyžadovali jejich snímky. Podle znaleckého posudku oba obžalovaní trpí duševní poruchou. „Jedná se o sexuální odchylku efebofilie, zaměření jedince na objekt, který je dospívající,“ uvedla Krejcarová. Dodala, že v jejich případě je celá věc navíc zkomplikovaná homosexuálním zaměřením.

Soud je za to potrestal 10 lety vězení, jedné z obětí mají vyplatit 300 tisíc korun. Oba provinilci se navíc budou muset léčit a nesmějí pracovat s dětmi.