Teplotní rekordy dál padají, svatý Martin ale přinese ochlazení

Praha - Na meteorologické stanici v pražském Klementinu dnes padl teplotní rekord z roku 1895. Rtuť vystoupala na 17,9 stupně Celsia. I mimo Prahu panovalo nezvyklé teplo. Například v Olomouci dnes padl 85 let starý teplotní rekord - meteorologové zde naměřili 16,8 stupně. A teploty lámaly rekordy i včera. Nezvykle slunečný byl přitom už konec října. Do pondělí se ale ochladí až o deset stupňů a v horských polohách by mohlo příští týden nasněžit.

Teplotní maxima byla dnes překonána na většině stanic. Největší teplo dnes bylo v Dyjákovicích na Znojemsku , kde bylo 20,1 stupně Celsia. Původní rekord z roku 1997 byl přitom 16,8 stupně. Jihočeský Byňov hlásí 19,3 stupně, sedm let starý původní rekord byl 15,5 stupně. Na 19,1 stupně vystoupala rtuť také v Praze Karlově, což je o celé tři stupně víc než dosavadní maximum z roku 1972. V Klementinu ale padaly rekordy již včera.Původní rekord k datu 7. listopadu byl v Klementinu 16,8 stupně Celsia.

Letošní podzim je velmi teplý, říjen byl i přes chladné dny na začátku měsíce teplotně nadprůměrný. Listopad má být podle měsíčního výhledu teplotně průměrný až nadprůměrný. Do pondělí, kdy má podle pranostiky přijet svatý Martin na bílém koni, ale spadne rtuť na čtyři až osm stupňů Celsia.

Podobné teploty mají panovat po většinu příštího týdne, v noci může i mrznout. V oblastech nad 700 metrů nad mořem se navíc mohou vyskytnout sněhové přeháňky, v nižších polohách má pršet.

Podzimní počasí
Zdroj: EPA/ISIFA