Baudyšová: Internet je úžasná věc, děti ale nevidí rizika

Praha - V Česku přibývá počet případů dětské prostituce. Zatímco v roce 2011 bylo takových případů evidováno 9, loni už se jejich počet vyšplhal na 22. Jde ale jen o nahlášené případy, skutečné statistiky tak mohou být mnohem horší. Odborníci dávají vinu hlavně internetu.

„Jsme přesvědčeni o tom, že mnoho dalších dětí se do nich nedostane, protože jejich případ nikdo nenahlásí, nikdy se na něj nepřijde a děti pak odcházejí do života s hlubokými duševními otřesy, které mohou předávat dál, jednou i na své vlastní dětí. Je to skutečně obrovský problém,“ upozorňuje Zuzana Baudyšová, ředitelka Nadace Naše dítě.

Hlavní podíl viny přisuzuje Baudyšová i mnozí odborníci internetu. „Je to hlavně v důsledku stále častějšího a snadnějšího navazování kontaktů přes internet a na sociálních sítích. Děti jsou velmi důvěřivé a často naletí. Poté se většinou nesvěří, protože se stydí,“ uvedla Baudyšová s odkazem na případy, kdy děti jdou na schůzky s neznámými lidmi nebo se nechají přemluvit k nafocení fotek bez oblečení.

Loni zemřelo skoro třicet dětí kvůli týrání nebo zanedbání

Časté jsou i případy sexuálního zneužívání. V důsledku sexuálního zneužívání zemřelo v roce 2012 16 dětí, celkem bylo touto formou napadeno 813 dětí. V rámci sexuálního zneužívání dětí se také minulý rok objevil alarmující nárůst ve věkové kategorii od 0 do 3 let. V roce 2011 bylo takových případů evidováno 14, v minulém roce už 28. „Tento nárůst je skutečně hrozivý. Tyto otázky jsou často veřejností tabuizovány a stavěny na okraj. Je však důležité o tom mluvit a upozorňovat na to, jedině tak se to zlepší,“ upozornila Baudyšová.

Otázkou ale zůstává, zda za zvyšující se čísla může skutečný nárůst případů, anebo to, že se i díky všímavosti lidí daří tyto případy více odhalovat. „Statistiky ministersva či policie nejsou dostatečně analyzovány, abychom dokázali rozkrýt, jak ta situace vlastně vypadá,“ myslí si Baudyšová. Jedním z pilířů, který může týrané či zneužívané dítě zachránit, jsou školy - a právě pedagogové patří mezi nejčastější oznamovatele takových činů. 

Rozhovor se Zuzanou Baudyšovou (zdroj: ČT24)