Spor protonového centra s VZP končí arbitráží, ve hře je 15 miliard

Praha – Schyluje se zatím k největší arbitráži proti České republice. Protonové centrum v Praze se totiž na VZP domáhá miliardy korun ročně za léčbu 1600 pacientů s rakovinou po dobu patnácti let. Odkazuje přitom na smlouvu, podle které měly léčbu rakoviny hradit zdravotní pojišťovny. To se ale nestalo a neuspěl ani pokus VZP vyjednat výhodnější podmínky. Arbitráž proti VZP by měla začít v úterý 12. listopadu. Celý spis má několik stovek stran, a proto není jasné, kdy řízení skončí.

Obě strany sporu ujišťují, že je pravda na jejich straně. Protonovému centru zajišťuje peníze za léčbu sedm let stará smlouva, kterou podepsal bývalý nucený správce pojišťovny: „Určitě bych ji podepsal znovu - není nevýhodná,“ tvrdí Antonín Pečenka. Jenomže VZP považuje smlouvu za nápadně nevýhodnou, a tudíž za neplatnou. 

Nedávno pojišťovna předložila novou dohodu, kde navrhuje platit centru desetkrát méně. Podle mluvčího VZP Oldřicha Tichého se však zatím žádná schůzka neuskutečnila. „Bylo by potřeba pro obě strany všechno zklidnit a najít východisko,“ domnívá se ministr zdravotnictví v demisi Martin Holcát. 

Arbitráž ovšem startuje příští týden v úterý, proto už je jasné, že se do jejího začátku obě strany nedohodnou. „Rozhodčí soud by měl proběhnout, nicméně bez ohledu na jeho výsledky jsme vždycky deklarovali, že primárním cílem není se soudit. My chceme zabezpečit péči o české pacienty,“ uvedl mluvčí centra Vladimír Šulc. 

Smlouvu s pražským protonovým centrem zatím podepsala pouze Vojenská zdravotní pojišťovna. VZP posílá své pacienty na léčbu do Mnichova, v Praze povolila léčbu jen čtyřem svým pojištěncům. Smlouvu Vojenské zdravotní pojišťovny ale považuje ministr Holcát za porušení dohod: „Protože jsme se dohodli s pojišťovnami, že budeme mít nějaký jednotný postup, a ta pojišťovna to nedodržela,“ tvrdí ministr. Ředitel pojišťovny ale oponuje, že šlo o dobro pacientů.

Reportáž Jiřího Hynka (zdroj: ČT24)
Vydáno pod