Představy o vládě: ANO chce šest ministrů, lidovci tři, ČSSD premiéra

Praha - Sociální demokracie by mohla mít v budoucí vládě post premiéra a pět ministrů. ANO by chtělo kontrolovat šest ministerstev, například ministryní pro místní rozvoj by se mohla stát Věra Jourová (ANO) a ministrem zahraničí Martin Stropnický (ANO). Lidovci pak mají zájem o ministerstva tři. Informují o tom Mladá fronta DNES a Právo. Povolební schůzky mezi potenciálními koaličními partnery by mohly začít už po nedělním jednání ústředního výkonného výboru a grémia ČSSD.

Ministrem zahraničí by se za ANO mohl podle informací MF DNES stát bývalý diplomat a nynější poslanec Martin Stropnický. Ambicím Andreje Babiše postavit se do čela financí brání jeho problémy se získáním lustračního osvědčení a je možné, že ho strana nahradí člověkem zvenčí. Věra Jourová je kandidátkou na obsazení ministerstva pro místní rozvoj. Hovořilo se o ní také jako o možné předsedkyni sněmovny. Tam by ale sociální demokracie ráda viděla svého člověka.

Jan Hamáček (ČSSD), poslanec a stínový ministr obrany

„Sociální demokracie do těch jednání půjde s tím, že jako nejsilnější strana v Poslanecké sněmovně bude mít ambici mít předsedu sněmovny, bylo to tu v posledních letech tradicí.“

„Nám o posty vůbec nejde, ale na druhé straně je logické, pokud vítěz voleb (ČSSD) má ambici mít premiéra (pana Sobotku), tak aby druhý v pořadí měl místo předsedy Poslanecké sněmovny,“ sdělil Jaroslav Faltýnek (ANO), předseda poslaneckého klubu.

Zástupci lidovců se v pátek na jednání s představiteli hnutí ANO 2011 dohodli, že chtějí, aby sněmovna měla čtyři místopředsedy. Budou rovněž ve sněmovně prosazovat snížení počtu výborů, podvýborů a komisí. Poslanecký klub KDU-ČSL bude do funkce místopředsedy sněmovny prosazovat předsedu strany Pavla Bělobrádka, řekl po výjezdním zasedání v Havlíčkově Brodě místopředseda strany a klubu Marian Jurečka. Lidovci v Havlíčkově Brodě mluvili také o odborném zaměření svých poslanců a oblastech, kterým by se mohli věnovat, uvedl místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek. „Konkrétní návrhy na obsazení sněmovních výborů jsme zatím neřešili,“ dodal.

ČSSD, ANO a KDU-ČSL se neshodnou v církevních restitucích a daních

Sporným bodem, který se už na základě volebních programů očekával, jsou církevní restituce. Zatímco sociální demokraté restituce dlouhodobě kritizují a chtějí snížení plateb státu, ANO ani lidovci nechtějí téma znovu otevírat. „Tady si myslím, že bude potřeba, aby probíhala ještě podrobná jednání,“ uvedl Bohuslav Sobotka.

Rozdílný názor mají jednající strany i v pohledu na daně. ČSSD by ráda zvýšila část daní z příjmu, ANO to odmítá. Lidovci uvažují jen o progresivním zdanění fyzických osob. „Naši analytici nám dali dvě čísla - 61 procent pro shodu s ČSSD a, tuším, 82 procent pro shodu s KDU,“ uvedla místopředsedkyně ANO Věra Jourová. „Pro nás je klíčové, aby se nezvyšovaly korporátní daně, ale hovořilo se o zvýšení odečitatelné položky na dítě, eventuálně progresivní dani a společném zdanění manželů,“ uvedl Roman Línek (KDU-ČSL), poslanec a místopředseda strany.

Představy vítězných stran o vládě (zdroj: ČT24)