Armáda se do konce roku zbaví dalších 50 nemovitostí

Praha - Armáda letos prodejem nepotřebného majetku získala už přes miliardu korun. A v prodeji chce pokračovat. Do konce roku se zbaví dalších padesáti nemovitostí, což jí vynese zhruba půl miliardy. Brzy má být navíc k mání i druhá největší armádní firma - Vojenský opravárenský podnik v Novém Jičíně. Ministerstvo obrany už má jeho privatizaci připravenou.

Vojenské opravny v Novém Jičíně zaměstnávají skoro osm set lidí. Vyráběly třeba většinu pandurů pro českou armádu, zakázky od vojáků mají teď ale minimální. „Z hlediska tržeb je 95 procent civilní sektor, 5 procent jsou armádní zakázky,“ uvedl Adolf Vermiřovský, ředitel VOP CZ Nový Jičín. Firma se teď snaží investovat. Zhruba před měsícem dokončila dvě nové haly za 40 milionů, ve kterých se už rozbíhá výroba. Armáda už má ale připravené plány na její privatizaci.

Podle informací České televize chce ministerstvo obrany získat prodejem minimálně přes jednu miliardu korun. Zvítězí však ten, kdo nabídne nejvyšší cenu. „Cena je jedním z rozhodujících kritérií v případě prodeje podniku, podnik má hodnotu velmi vysokou,“ říká Jan Pejšek, mluvčí ministerstva obrany. O prodeji Vojenského opravárenského podniku v Novém Jičíně nebude zřejmě rozhodovat vládní kabinet v demisi, konečné slovo v jeho privatizaci bude mít až nová vláda. „Tahle vláda vznikla celkem podivně, takže by neměla dělat privatizační rozhodnutí,“ uvedl Andrej Babiš (ANO).

Reportáž Venduly Horníkové a Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

O privatizaci jako výhodném kroku některé strany pochybují. „Je otázka, za jakou cenu se tyto budovy nebo podniky prodávají a zda to není strategická chyba do budoucnosti,“ uvedl Pavel Bělobrádek, předseda KDU-ČSL. „S privatizací tohoto podniku není kam spěchat, ten podnik není v žádné kritické situaci, má zakázky a vyrábí,“ říká stínový ministr obrany za ČSSD Jan Hamáček. Vojenské opravny přitom už letos prodaly svůj areál ve Šternberku, soukromá firma za něj zaplatila přes 150 milionů korun.