Církevní restituce - zřejmě hlavní překážka koaličních jednání

Praha - Možní koaliční partneři ČSSD, ANO a KDU-ČSL se neshodnou v názoru na církevní restituce. Zatímco sociální demokraté restituce dlouhodobě kritizují a chtějí snížení plateb státu, ANO ani lidovci nechtějí restituce znovu otevírat. Už za měsíc přitom církve dostanou první dvě miliardy korun jako náhradu za nevydaný majetek.

„Pro nás církevní restituce nejsou téma na vyjednávání, neměli jsme to v programu, pro nás je to uzavřená kapitola,“ uvedl místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka. „Toto téma určitě nebudeme otvírat, považujeme je za potvrzenou záležitost. Uvidíme, jestli to otevře ČSSD,“ prohlásila místopředsedkyně ANO Věra Jourová. „My k tomu nemáme jasné stanovisko, my jsme si vyslechli stanovisko KDU-ČSL, čekáme, že nám ČSSD vysvětlí svoje stanovisko,“ doplnil šéf ANO Andrej Babiš.

Naopak pro ČSSD je téma restitucí zásadní. „Chceme snížit finanční dopady církevních restitucí na státní rozpočet,“ řekl šéf strany Bohuslav Sobotka. Církve s krácením zásadně nesouhlasí. Pro plán ČSSD chtějí hlasovat jen komunisté. Ti by navíc nejraději zákon o církevních restitucích zrušili. „Přijdeme s návrhem na zrušení, respektive na referendum o zrušení tohoto zákona,“ potvrdil šéf klubu KSČM Pavel Kováčik. 

Změnu v zákoně o církevních restitucích odmítá TOP 09 a ODS, tedy strany, které vyrovnání s církvemi prosadily. Úsvit přímé demokracie zatím váhá. 

V polovině prosince odešle ministerstvo kultury první splátku církvím jako náhradu za nevydaný majetek. Celkem církve získají v příštích třiceti letech 59 miliard korun navýšených o inflaci. Pokud by byla průměrná inflace dvě procenta, dostanou 79 miliard korun. Pokud by vzrostla na tři procenta, pak dokonce 90 miliard korun.

Některé stavby už totiž stát církvím vrátit nemůže - v průběhu doby připadly krajům, městům nebo soukromým firmám. Jde například o pražskou nemocnici Na Františku, nemocnici ve Valticích nebo zámek v Řevnicích u Prahy. 

Vyjednávání o možné koalici mezi ČSSD, ANO a KDU-ČSL by se mohla naplno rozběhnout po nedělním jednání ústředního výkonného výboru (ÚVV) a grémia ČSSD. ÚVV by měl uklidnit situaci ve straně po sporech mezi předsedou Bohuslavem Sobotkou a Michalem Haškem, který na svůj post v pátek rezignoval. Grémium by pak mělo sestavit vyjednávací tým pro jednání o možné vládě.

Odškodnění pro církve (zdroj: ČT24)