Sjezd ČSSD zatím nebude. Vedení může být bez dvou lidí, míní Sobotka

Praha – Zasedání ústředního výkonného výboru (ÚVV) ČSSD rozhodlo, že mimořádný sjezd v únoru příštího roku nebude. Mezi delegáty převážil názor, že je třeba se soustředit na sestavení vlády. Výbor zároveň zrušil dva týdny stará usnesení předsednictva, která vyzvala předsedu strany Bohuslava Sobotku k rezignaci a vyřadila ho z vyjednávacího týmu. Zároveň vznikl tým nový, se Sobotkou v čele. Předseda strany teď považuje za nejdůležitější jednotnost před vyjednáváním o nové vládě. „Jinak dopadneme jako Zemanovci,“ uvedl. Návrh na složení by měl být hotov do konce roku. Sobotka zároveň prohlásil, že hned v pondělí hodlá iniciovat schůzku s prezidentem Milošem Zemanem.

190 členů ÚVV jednalo v pražském hotelu Olšanka od devíti hodin ráno. Bývalý místopředseda Zdeněk Škromach ani člen předsednictva Jiří Zimola na jednání vůbec nedorazili. „Bylo to mnohem klidnější, než jsme očekávali,“ uvedl senátor za ČSSD Marcel Chládek. Sobotka ve svém úvodním projevu na ÚVV zopakoval, že jedním z hlavních důvodů slabého volebního výsledku ČSSD byla vnitřní nejednotnost sociální demokracie. (více čtěte zde)

Bohuslav Sobotka: „Buď se sjednotíme a uděláme si ve straně pořádek, nebo se ČSSD stane SPOZem 2 a za dva tři roky skončí v propadlišti dějin.“ (…) „Nejsme na dětském pískovišti, jde o osud ČSSD, o osud strany, o osud ČR! Je chyba, že Michal Hašek a Jeroným Tejc nezvládli své osobni ambice a vydali všanc ČSSD.“

Michal Hašek: „Těším se, až sebereflexi projeví i tito pánové, kteří teď tančí válečné tance na hrobu svých politických odpůrců.“ (k Milanu Chovancovi a Lubomíru Zaorálkovi, kteří by podle Haška měli taktéž vyvodit odpovědnost za volební výsledek ČSSD).

ÚVV zrušil dva týdny stará usnesení předsednictva, která vyzvala předsedu strany Sobotku k rezignaci a vyřadila ho z vyjednávacího týmu. Zároveň je jasné, kdo usedne v novém týmu. Povolební vyjednávání povede právě Sobotka, vedle něj i Lubomír Zaorálek, Milan Štěch, Alena Gajdůšková a Milan Chovanec. Ten přitom za účast na „lánské schůzce“ dříve nabídl rezignaci na post místopředsedy ČSSD. „Pokud by kolegové z vedení měli pocit, že rozdělení strany je neúnosné, případně že škodím tomu procesu, moje rezignace je možná kdykoliv,“ uvedl Chovanec. (více čtěte zde)

Šéf ČSSD ale na jednání ÚVV neprosadil mimořádný sjezd v únoru příštího roku. Mezi delegáty převážil názor, že je třeba se soustředit na sestavení vlády. „Už jsme ztratili čtrnáct dní, je potřeba se věnovat problémům země, ne problémům ČSSD,“ řekl Chládek. Sobotka přitom chtěl, aby na mimořádném sjezdu dalo vedení strany své funkce k dispozici. O sjezdu by ÚVV znovu hlasoval, až kdyby selhalo vyjednávání o kabinetu. Sobotka nepovažuje fungování sociální demokracie bez dvou místopředsedů za problém. Nevylučuje, že bez nich bude strana až do příštího sjezdu.

Politologické reakce

„Mimořádný sjezd by mohl vyvolávat dojem, že ČSSD stojí stále na vratkých nohách,“ uvedl politolog Petr Just, Metropolitní univerzita Praha. 

„Pokud by se konal mimořádný sjezd, znamenalo by to, že stabilita v ČSSD není žádná,“ uvedl Petr Hartman, komentátor Českého rozhlasu.

„Myslím si, že Chovancovi nikdo nezapomněl, jak se choval, ale takticky ho tam nechali,“ uvedl komentátor Práva Alexandr Mitrofanov k neúspěšnému návrhu na hlasování o nedůvěře Milanu Chovancovi.

ÚVV se znovu sejde začátkem prosince, do té doby by mělo být jasné, zda vyjednanou podobu vlády bude schvalovat právě tento orgán, nebo vnitrostranické referendum.

Chci se sejít se Zemanem, uvedl Sobotka

Sobotka se chce v pondělí obrátit na kancelář prezidenta republiky a požádat o schůzku. Chce znát názor prezidenta na další postup ve vyjednávání o nové vládě. Paralelně hodlá vyjednávací tým jednat s politickými stranami. Setkání vnímá jako konzultativní a informativní. Hradní kancléř Vratislav Mynář termín případné schůzky zatím nezná. (více čtěte zde)

Jeroným Tejc nebude znovu kandidovat na post předsedy poslaneckého klubu ČSSD. Spolu s Haškem chce být po odchodu z vedení jen řadovým poslancem a podporuje konání mimořádného sjezdu. ÚVV přijal usnesení, které odsuzuje postup „pučistů“.

Tejc není z výsledku jednání překvapený: „Kdyby dnes někdo z tábora Bohuslava Sobotky navrhl, že léto je v rozpuku, jistě by i toto usnesení bylo přijato. V tom smyslu mě to nechává klidným.“ Hašek se po odchodu z jednání s novináři odmítl bavit, prohlásil pouze, že průběh i výsledek ÚVV byly očekávatelné. (více čtěte zde)

Ústřední výkonný výbor - nejvyšší orgán strany, v období mezi sjezdy má 190 členů. Zasedají v něm členové předsednictva (32), jeden zástupce každé krajské (14) a každé okresní a v případě Prahy obvodní organizace strany (nejméně 106), pět zástupců zahraničního regionu ČSSD a také šéfové Mladých sociálních demokratů, Sociálně demokratických žen a Klubu seniorů ČSSD. Právo na účast mají i ústřední tajemník ČSSD, předseda a členové Ústřední kontrolní komise, automaticky předsedové krajských výborů, hejtmani krajů, poslanci a senátoři a poslanci Evropského parlamentu za ČSSD.

V pravomoci výboru je vyslovit nedůvěru předsedovi i místopředsedům strany nebo členům předsednictva. Funkcionář strany je odvolán, pokud proti němu hlasují tři pětiny členů ÚVV. Stejným počtem hlasů může výbor schválit nové kandidáty, například místopředsedy, nejde ovšem o povinnost. Tento ÚVV zřejmě odstoupivší členy vedení strany podle vyjádření několika z nich doplňovat nebude.

Průzkum, který pro Českou televizi připravila agentura Focus, ukázal, že většina lidí považuje povolební spor v ČSSD za škodlivý pro současný režim, část ho dokonce považuje za příznak rozpadu polistopadového režimu. (více čtěte zde)

Vydáno pod