Sobotkův kalendář schůzek: včera ANO, zítra lidovci, pozítří Zeman

Praha – Předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka se ve středu na lánském zámku sejde s prezidentem republiky Milošem Zemanem. Hovořit s ním chce o povolební situaci. Zítra také vyjednávací tým sociální demokracie zasedne ke společnému stolu se zástupci lidovců, včera večer jednala ČSSD s hnutím ANO (otevřely citlivou otázku církevních restitucí). Právě spolupráce zmíněných tří stran se v povolební aritmetice jeví jako nejpravděpodobnější.

Sobotka Lány navštíví ve středu v 16 hodin, půjde o jeho první povolební setkání s prezidentem republiky. Že by ho prezident hned pověřil sestavením vlády, ale nepředpokládá. „První schůzku vnímám spíše jako konzultativní a informativní. Neočekávám, že by hned na základě té první schůzky měl prezident učinit nějaký akt, který by se týkal pověření k sestavení vlády nebo jmenování premiéra,“ uvedl Sobotka s tím, že by tak mohl prezident postupovat až na základě „jasného signálu“, že se podařilo vyjednat příští koalici. O té ČSSD jedná s hnutím ANO a lidovci.

Sám Zeman potom v rozhovoru pro Impulsy Václava Moravce uvedl, že oficiální pověření přijde nejdříve počátkem prosince, kdy se po léčbě kolene vrátí na Pražský hrad (čtěte víc). Zemanova mluvčí Hana Burianová dodala, že Zeman po setkání s předsedou ČSSD žádné oficiální vyjádření neplánuje.

ČSSD dohání ztracených 14 dní, Babiš už kritizuje restituce

Středeční lánská schůzka není jedinou aktivitou ČSSD, strana zároveň nadále pokračuje v povolebních vyjednáváních, která na čtrnáct dní zdržel mocenský spor mezi Sobotkou a někdejším druhým mužem strany Michalem Haškem. Ten nakonec v pátek z vedení ČSSD odstoupil, zklidnění situace potom v neděli potvrdil ústřední výkonný výbor a hned večer zasedl vyjednávací tým sociálních demokratů se zástupci hnutí ANO.

Strany se zatím nedokázaly shodnout, kdo obsadí post předsedy Poslanecké sněmovny, nárokují si ho obě uskupení. Podle místopředsedkyně ANO Věry Jourové také nadále platí, že mají rozdílný pohled na daně, ANO se zvyšováním nesouhlasí a chce se zaměřit na jejich lepší výběr. Pro příště má o programech jednat osm expertních skupin obou partají, teprve sporné body postoupí k projednání vyjednávacím týmům.

SPORNÉ DANĚ: Zatímco sociální demokraté chtějí zvýšit daně velkým firmám až na 30 procent, lidovci i ANO to odmítají. ANO i lidovci by chtěli vrátit sníženou sazbu DPH z 15 na deset procent. KDU-ČSL prosazuje tři daňová pásma pro daň z příjmu ve výši 12, 20 a 28 procent. ČSSD by lidem s příjmy nad 100 000 korun zdanila jejich hrubou mzdu až 38 procenty. ANO ale podle programu zvyšovat daně fyzickým osobám nechce.

Skupiny budou diskutovat o programových prioritách například v oblasti daní, rozpočtu, průmyslu, spravedlnosti, zdravotnictví, školství a obrany. Jeden z týmů se bude věnovat také protikorupčním návrhům iniciativy Rekonstrukce státu a zákonu o státní službě. Odborníci v oblasti spravedlnosti zase budou debatovat i o novém občanském zákoníku a zákonných opatřeních, která sněmovna bude projednávat. Seznam programových shod by měly expertní skupiny zkompletovat do konce týdne.

Již včera týmy obou stran také otevřely téma možné revize církevních restitucí. Zatímco ČSSD zákon dlouhodobě kritizuje, ANO se jím ještě do včerejšího večera zabývat nechtělo, nyní mluví jinak. Podle Babiše přišly restituce v nepříznivý čas, dnes kritizoval i inflační doložku. Stát by měl církvím vyplatit během 30 let celkem 59 miliard korun. Podle Babiše může doložka vzhledem k oslabování koruny částku výrazně zvýšit. „Minimálně při vyjednávání se měl stát snažit o to, aby částka byla stanovena jako fixní,“ uvedl. Už včera ale Babiš řekl, že restituce nebyly v programu ANO, hnutí proto čeká, s čím přijde ČSSD." (více čtěte zde) S jakýmikoli změnami zákona ovšem nesouhlasí KDU-ČSL, restituce má za uzavřenou kapitolu. Už za měsíc navíc církve dostanou první dvě miliardy jako náhradu za nevydaný majetek. 

Úterý s lidovci v Lidovém domě a o restitucích

Sociální demokraté a lidovci budou o majetkovém vyrovnání státu s církvemi mluvit už zítra, kdy se jejich týmy večer sejdou v Lidovém domě. „Vzájemně si řekneme naše priority a dohodneme se na dalším postupu jednání,“ uvedl k úterní schůzce místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka. „Církevní restituce nejsou tím, co bychom byli ochotni měnit za jiné programové ústupky. Pro nás je to klíčová záležitost a zatím neznáme žádný smysluplný postup, který by nebyl protiústavní a protiprávní,“ konstatoval v Interview ČT24.

Jediný moment, kdy by o revizi církevních restitucí byla KDU-ČSL ochotna diskutovat, je podle Jurečky ten, že by o to požádaly samy církve: „Dovedu si představit, že Bohuslav Sobotka se všemi církevními představiteli tuto věc projedná, a pokud s revizí budou souhlasit, potom bychom se nebránili diskusi o tom, že bychom upravili nebo posunuli finanční plnění.“ Konflikt očekává i v otázce daní.

Sociální demokracie a ANO zároveň předpokládají, že expertní týmy vzniknou i v paláci Charitas. Jurečka v této souvislosti uvedl, že lidovci jsou připraveni týmy sestavit ze svých odborných komisí, které ve straně dlouhodobě fungují. Jednání by podle lidovců neměly zabrat déle než měsíc.

KDU-ČSL si také na rozdíl od ostatních stran nenárokuje jeden ze čtyř postů místopředsedů sněmovny. Pavel Bělobrádek dokonce avizuje, že nemá ani potřebu stát se ministrem. O obsazení sněmovních výborů chtějí lidovci jednat. „Jsme schopni nabídnout kvalitní lidi v oblasti práce a sociálních věcí, zemědělství nebo zdravotnictví,“ prohlásil.

Vydáno pod