Zubaři hrozí, že vyjmou plomby z hrazených zákroků. Je to nezákonné, reaguje MZ

Praha – Stomatologové nesouhlasí s tím, aby více peněz od státu dostaly příští rok pouze nemocnice, požadují vyšší úhrady za plomby. Podle České stomatologické komory průměrné náklady za jednu zubní výplň dvakrát převyšují platbu od pojišťoven. Zubaři pohrozili, že pokud jim ministerstvo zdravotnictví nepošle víc peněz, vyřadí plomby z hrazených zákroků. Podle náměstkyně ministra zdravotnictví Heleny Rögnerové by ale takový postup překročil zákon a pojišťovna by za to vůči nim mohla uplatnit sankce.

Kdyby zubaři začali za zubní výplně vybírat peníze od pacientů, šlo by o porušení zákona. „V zákoně je napsáno, že za hrazené služby z věřejného zdravotního pojištění nesmí poskytovatel nic vybírat, dokonce ani jakoukoli nabízenou částku přijmout,“ uvedla náměstkyně ministra pro ČT s tím, že by pojišťovny mohly přistoupit k sankcím až do výše milionu korun.

Helena Rögnerová upozornila, že úhradová vyhláška je již hotova a v nejbližších dnech půjde do připomínkového řízení. Podle ní ale stomatology požadovaná miliarda pro rok 2014 není možná. Není to ovšem tak, že by peníze šly pouze do nemocnic, dotanou je prý i zubaři. Pouze ministerstvo zdravotnictví vidí prioritu v nemocnicích.

„Zubařům půjde o něco více peněz než v roce 2013, ale není tam k dispozici požadovaná miliarda, která se týká zejména režie stomatologických praxí. Spočítaná na 23 korun by znamenala, že kdybychom ji zaplatili všem, potřebujeme asi 50 nebo 60 miliard…,“ řekla pro ČT náměstkyně ministra. Dodala, že stomatologům nic nebrání, aby jednali s pojišťovnami a pokusili se vyjednat nějaké peníze navíc.

Zubaři poukazují na deficit zhruba 1,3 miliardy korun. „Samozřejmě jsme si vědomi, že taková částka asi možná není, nicméně není možné, aby veškeré peníze v příštím roce, tedy zhruba 4,7 miliardy na navýšení výběru pojistného, šly jen do nemocnic. My jsme nestanovili žádnou částku, kterou bychom požadovali, chceme s ministerstvem jednat o navýšení výplně…, protože cena je hluboce pod náklady a nepokrývá ani polovičku nákladů na zhotovení výplní,“ řekl pro ČT prezident České stomatologické komory Pavel Chrz.