Školství se má pro příště více věnovat české armádě

Praha – Do českých škol se vrací výuka o obraně státu, namísto klasické branné výchovy si ale klade za cíl posílit povědomí o české armádě. Na společné tiskové konferenci to dnes uvedl ministr obrany Vlastimil Picek a ministr školství Dalibor Štys. Nový tematický okruh zařadily základní školy od září, k středoškolákům by se měl dostat nejpozději do pěti let – jedná se ovšem pouze o precizování tuzemských vzdělávacích programů, řadu věcí se školáci už dnes učili bez ohledu na aktuální krok vládních resortů.

O znovuzařazení obrany státu do školních osnov žádalo ministerstvo obrany. Téma se však neučí jako samostatný předmět; na prvním stupni jej kantoři zařazují do prvouky nebo vlastivědy, na druhém stupni se učí hlavně jako součást občanské výchovy. „Některé věci se dávno probíraly a ani nemusely být nikde v osnovách,“ připouští i sám ministr obrany Vlastimil Picek.

„Základem je, aby žáci základních škol dostali aspoň základní povědomí o tom, co je armáda, co je branná povinnost nebo proč jsme v Severoatlantické alianci. V žádném případě se nechceme vracet k původní branné výchově,“ objasňuje ministr hlavní motivaci, proč výuku o vojácích posílit. Podle něj je důležité, aby se děti dozvěděly o úloze armády, řešení konfliktů včetně kolektivní obrany, ale také třeba o tom, co znamená stav ohrožení a jaké jsou povinnosti občana při obraně státu.

„Člověk by si měl uvědomit, že má vůči tomu státu určité povinnosti, to myslím, že se úplně rozpadlo a na té společnosti to dobře vidíme,“ komentoval novou výuku ministr školství Dalibor Štys.

Vojáci se chystají na besídky

Na webu Příprava občana k obraně státu najdou žáci, školy, ale i další zájemci potřebné informace, o historii armády, vojenské technice a výzbroji či kariéře v armádě se mohou žáci dozvídat i přes velkoplošné obrazovky instalované ve školách v rámci takzvaného školního informačního kanálu. Armáda se také bude prezentovat na besedách se školáky a dalších akcích.

Ministr Picek dodal, že čekají na zpětnou vazbu od škol, a pokud by byl zájem, mohou ve spolupráci s Univerzitou obrany připravit vzdělávání pro kantory. Podobné vzdělávání se do budoucna plánuje i pro střední školy, a to nejpozději od roku 2018.

Tisková konference ministrů obrany a školství (zdroj: ČT24)