Na středeční schůzce Sobotka od Zemana pověření nedostane

Praha - Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka si po středeční schůzce s prezidentem Milošem Zemanen ještě neodnese pověření k jednání sestavování vlády. Zeman by pokládal za rozumné, kdyby se tak stalo až příští týden. Prezident to řekl v Impulsech Václava Moravce. Premiérem by Zeman Sobotku případně jmenoval až po návratu do úřadu. Podle Zemanova odhadu by to mohlo být začátkem prosince.

„Jmenování je důstojnější záležitost, kterou nemohu řešit z invalidního vozíku,“ podotkl Zeman. 

Prezident v pořadu také zopakoval, že by se mu líbila menšinová vláda sociální demokracie. „Voliči ale rozdali karty jinak,“ uvedl s tím, že si hlavně přeje stabilní vládu. Možnou koalici sociální demokracie s hnutím ANO a lidovci pak vidí jako „nejmenší zlo“. Zeman Sobotkovi na ukončení jednání žádný termín nedá, jejich vzájemný vztah pak charakterizoval jako profesionální.

Středeční schůzka se Sobotkou proběhne v Lánech, kde hlava státu pobývá od úrazu kolene, který si přivodila na konci října. Zemanův zdravotní stav se od té doby postupně zlepšuje, stav jeho kolenního kloubu je nyní stabilizovaný. „Daří se mi dobře. Ortopedi konstatovali, že se uzdravuji až zázračně rychle. Už můžu koleno ohýbat,“ řekl v Impulsech Zeman. 

„Obávám se zdravotních komplikací pana prezidenta, aby nedošlo ke zranění druhého kolene – to by bylo nepříjemné pro celou republiku. Už jsme si ověřili v minulosti, že takto nejasně definované termíny z úst pana prezidenta mohou znamenat ledacos,“ komentoval místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka v Interview DD Zemanův postoj. 

Jednání o vládě se rozběhla včera, poté co ústřední výkonný výbor ČSSD ukončil vnitrostranické spory. Poté se vyjednavači ČSSD sešli se zástupci ANO. Strany se zatím nedokázaly shodnout, kdo obsadí post předsedy Poslanecké sněmovny, nárokují si ho obě uskupení. Také mají rozdílný pohled na otázku daní. Zítra budou jednání pokračovat - sejdou se týmy ČSSD a lidovců.

Události: Schůzka Sobotky se Zemanem a vyjednávání o vládě (zdroj: ČT24)