ODS musí v parlamentu hledat spojence, testem mají být ubytovny

Praha – Kluby poslanců a senátorů ODS hodlají otestovat konstruktivní zákonodárství, které ostatní strany slibovaly v nové Poslanecké sněmovně. Předseda jejich poslanců Zbyněk Stanjura pro ČT řekl, že první návrh má řešit podnikání s ubytovnami. Označil za úsměvnou soutěž parlamentních stran, kdo předloží dříve který zákon, nebo jich předloží víc. ODS chce prý z opozičních lavic v parlamentu nastolovat témata, poté hledat spojence pro konkrétní legislativní podobu. Hnutí Úsvit dnes přišlo s tím, že připravilo hned dva návrhy novel zákona o dani z přidané hodnoty a komunisté se chystají ve sněmovně prosazovat referendum o církevních restitucích.

„Všichni levicoví poslanci v kampani říkali, že nás podpoří, tak to můžeme vyzkoušet. Stačí politická vůle, abychom stanovili jasná pravidla a výši, kolik se dá v nejhorším ubytování v jednotlivých městech platit,“ řekl v rozhovoru pro ČT Zbyněk Stanjura k záměru předložit návrh zákona na řešení problému s ubytovnami. Vedle toho by ráda ODS navrhla legislativní řešení i v oblasti zneužívání sociálních dávek.

Šéf stranických poslanců odmítá, že by se zákonodárci ODS zapojili do soutěže, kdo dřív přijde se zákonem, ale hodlají se koncentrovat na nastolování témat jako primární snahu. Protože se kluby ODS v parlamentních komorách oproti minulému funkčnímu období výrazně ztenčily, musí podle Stanjury po nastolení tématu hledat spojence, který by se k nim přidal na cestě k prosazení. „Soutěž o to, kdo dřív a víc je, myslím, zbytečná,“ zdůraznil předseda poslaneckého klubu.

Rozhovor se Zbyňkem Stanjurou a Jaroslavem Kuberou (zdroj: ČT24)

Předseda občanskodemokratických senátorů Jaroslav Kubera předesílá užší spolupráci poslanců i senátorů strany. I v opozici se podle něho dá dobře pracovat. „Dokonce existují i zákony, které půjde z opozice prosadit. Pokud bude pravda, co říkají všechny politické strany, jak to teď bude všechno bezvadné, a všichni budou hlasovat pro všechno rozumné,“ pronesl v nadsázce Kubera.

Strany se předhánějí se zákonodárnou iniciativou 

Hnutí Úsvit podle svého šéfa Tomia Okamury připravilo hned dva návrhy novel zákona o dani z přidané hodnoty. První z nich zavádí mimo jiné odvod DPH až po přijetí platby, druhá ruší ručení za odvod DPH nespolehlivým plátcem. Povinnost hradit DPH z příjmu, který podnikatel ve skutečnosti neměl, Okamura označil za „do nebe volající hloupost a taky do nebe volající nespravedlnost“. „Chtít po občanech či firmách, aby zodpovídali za to, zda jejich obchodní partner platí, či neplatí daně, to je taky z hlavy nějakého mimozemšťana,“ podotkl k druhé z novel, které hnutí předloží sněmovně.

Komunisté zase přišli s tím, že splní svůj předvolební slib a budou opět prosazovat referendum k církevním restitucím, které jsou podle ní pro stát nevýhodné (více čtěte zde). Komunisté chtějí taky o rok odložit účinnost občanského zákoníku, předlohu už mají hotovou. Předlohu o referendu k církevním restitucím chce KSČM podle svého šéfa Vojtěcha Filipa podat hned na začátku ustavující schůze, která začne přespříští týden. Podporu normy bude hledat podle Filipa u ČSSD, hnutí ANO a hnutí Úsvit přímé demokracie.