Rušný 17. listopad v Praze: Pochod extremistů a jejich odpůrců, pieta i karneval

Praha – Na státní svátek 17. listopadu se v Praze chystá kromě pietních akcí také demonstrace pravicových extremistů, navíc se mají sejít i jejich odpůrci. Na „protirežimní“ pochod centrem Prahy svolává své příznivce Dělnická mládež, o několik ulic dále se potkají odpůrci „zneužívání dne studentů“. Policie v souvislosti s demonstracemi chystá opatření, bližší informace představí zítra.

Pochod Dělnické mládeže začne na Václavském náměstí, povede po Národní třídě na Masarykovo nábřeží a z Karlova náměstí zpět na Václavské náměstí. Podle internetové pozvánky chtějí organizátoři protestovat proti polistopadovému vývoji. „Polistopadový režim si neváží nikoho, člověk je pro něj jen článek jeho ekonomického řetězu,“ píše se na internetových stránkách. Pořadatelé magistrátním úředníkům nahlásili účast asi 300 demonstrantů. 

Další demonstranti se sejdou na Jungmannově náměstí, kde chtějí protestovat proti zneužívání dne studentů. Trasa oznámeného pochodu má vést do Vojtěšské čtvrti a zpět přes ulice Zahořanského, Na Zbořenci a Spálenou. 

Výročí 17. listopadu chtějí využít občanské spolky sdružené do iniciativy Fór_um, kteří plánují karnevalovým průvodem oslavit vznik občanské společnosti a upozornit na aktuální témata jako předsudky ústící v nenávistné pochody „slušných“ proti „nepřizpůsobivým“, systematické ničení krajiny či agresivní reklamní kampaně. Na happening upozorňují krátkým videem, na kterém „ochranka“ v prasečích maskách táhne po Václavském náměstí gumový člun s hercem s maskou prezidenta Miloše Zemana.   

Satirický průvod se konal již loni, letos se ho zúčastní třeba Člověk v tísni, Otrokem své rasy nebo Greenpeace. Účastníci v maskách, kterých má být asi 300, se sejdou na piazzetě Národního divadla, průvod půjde přes Smetanovo nábřeží, Karlův most, Kampu a přes most Legií zpět k Národnímu divadlu.   

Tradiční pieta u Hlávkovy koleje

Památku studenta Jana Opletala, kterého zastřelili v roce 1939 při demonstraci nacisté, si chtějí připomenout také studenti a Český svaz bojovníků za svobodu. Sejdou se tradičně před Hlávkovou kolejí, kde Opletal bydlel. Průvod pak projde Václavskou a Resslovou ulicí na Karlovo náměstí do Ječné, Štěpánské a Žitné ulice. Na Opletala chtějí u Hlávkovy koleje vzpomínat asi o dvě hodiny později i komunisté. 

Na 17. listopadu připadá Mezinárodní den studentstva a český státní svátek Dne boje za svobodu a demokracii. Celosvětový den studentů byl vyhlášen kvůli represím proti československým studentům v listopadu 1939. Pohřeb Opletala se tehdy proměnil v protiokupační demonstraci. Nacisté reagovali uzavřením českých vysokých škol a 17. listopadu popravili devět studentských vůdců.

O 50 let později zase tvrdé potlačení studentského průvodu odstartovalo takzvanou Sametovou revoluci, která zbavila moci komunisty.