Zeman ujistil Sobotku, že ho pověří jednáním o sestavení vlády

Praha – Prezident Miloš Zeman ujistil předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku, že mu na příští schůzce dá pověření, aby jednal o sestavení vlády. Šéf ČSSD to oznámil po schůzce s prezidentem v Lánech. Sociální demokracie chce sestavit koalici s hnutím ANO a KDU-ČSL. Pokud jednání půjdou dobře, může být nová vláda do konce roku, řekl Sobotka. Pověření o jednání není dáno ústavou a jde o zvyklost – nezaručuje tedy, že bude Sobotka jmenován i premiérem.

Sobotka informoval prezidenta o dosavadních jednáních s možnými koaličními partnery. Vyjednávácí tým ČSSD se už sešel jak se zástupci ANO, tak s lidovci. „Dohodli jsme se s panem prezidentem, že ho budu průběžně informovat o stavu vyjednávání,“ řekl Sobotka. Koalice těchto tří stran by ve sněmovně disponovala většinou 111 hlasů.

Daniel Kroupa, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně:

„Strategie prezidenta byla zjevná. Neuspěla jeho strana, tak se pokusil navázat spojenectví s frakcí sociální demokracie a udělat z ní hlavní proud. Nepodařilo se to, tak se odehrála tato schůzka s kyselými úsměvy a povinnou zdvořilostí. Pan Sobotka je jistě ten poslední, koho si tam prezident přál.“

Budou kamenem úrazu církevní restituce?

Sobotka se Zemanem debatoval hlavně o programových prioritách sociální demokracie. Strana by ráda zrušila poplatky ve zdravotnictví, stejně jako druhý pilíř důchodové reformy, chce zavést daňovou progresi, majetková přiznání a registrační pokladny. Sociální demokraté rovněž zamýšlejí snížit dopad církevních restitucí na státní rozpočet. To by ale mohlo narazit u lidovců, pro které jsou restituce už uzavřené téma. „Je to jedno z rizik, na kterém může ztroskotat debata o příští vládní koalici,“ řekl Sobotka Zemanovi. „Pokud církve budou samy ochotny k nějakému kompromisu nebo změně parametrů, tak jsme tomu samozřejmě otevření,“ reagoval místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Lukáš Jelínek, Masarykova demokratická akademie:

„Toto téma mi přijde virtuální a hlavně obtížně řešitelné na úrovni koaličních jednání. Když se teď budeme několik týdnů bavit o církevních restitucích, budou mít politici klid na práci, aby vyjednávali to, co je skutečně důležité. Ve skutečnosti se možná budou pracně řešit úplně jiná témata, která souvisí s politickým programem stran. Věci týkající se daní, sociální politiky, státní služby, (…) tam se ty strany jakoby shodují, ale často mají naprosto zásadně rozdílné chápání těchto zákonů.“

Místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková je ale přesvědčená, že jednání o vládě na církevních restitucí neztroskotají. „Budeme jednat a uděláme všechno proto, abychom tento problém vyřešili, aby nebyl překážkou pro dojednání stabilní vlády,“ uvedla Gajdůšková v podvčerním Interview DD.

Sobotka doufá ve vládu s ANO a lidovci

Sobotka také uvedl, že se ČSSD nechystá vést žádná paralelní jednání s dalšími stranami. „Nyní vyjednáváme s ANO a lidovci,“ potvrdil Sobotka. Pokud by tato jednání ztroskotala, budou sociální demokraté přemýšlet o jiném postupu. „Jsem ale optimista a doufám, že vytvoříme vládu, která bude stabilní,“ dodal. „Věříme, že se programy podaří sladit,“ komentoval Sobotkovo prohlášení Martin Stropnický (ANO).

Plánované schůzky ČSSD se zástupci ODS, TOP 09, Úsvitu a komunistů se budou týkat jen rozdělení funkcí v nové sněmovně. Ustavující schůze proběhne 25. listopadu. „Půdorys koalice nelze vyjednávat bez toho, že by se jednalo o obsazení postů ve sněmovně,“ upozornila ale politoložka Vladimíra Dvořáková. Politoložka navíc připomněla, že „pověření jednáním o sestavení vlády“, kterého se Sobotkovi příští týden dostane, neznamená automaticky, že bude jmenován i premiérem. Od této zvyklosti Zeman upustil například u Jiřího Rusnoka, kterého rovnou jmenoval do funkce, stejně tomu bylo i u Jana Fischera. „Jestliže existuje přirozená majorita budoucí koalice, tak nic nebrání tomu, aby byl lídr nejsilnější strany po volbách ne pověřen, ale jmenován,“ domnívá se někdejší premiér Mirek Topolánek, který musel na důvěru svého kabinetu po volebním patu v roce 2006 čekat přes půl roku. 

Šéf ČSSD označil diskusi s prezidentem za velmi věcnou. Další schůzka proběhne příští týden, konkrétní termín ještě není znám. Sobotka mluvil se Zemanem i o tajném povolebním setkání v Lánech před 14 dny, které způsobilo rozkol v řadách ČSSD. Zeman Sobotkovi potvrdil, že schůzka neproběhla z jeho iniciativy.